Légkondit használ? Erre mindenképp figyeljen

A nyári hónapok előtt, de legkésőbb mielőtt a klímát használjuk, ajánlott annak tisztítását elvégezni. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a nem megfelelően karbantartott klímaberendezések egészségügyi veszélyeket rejthetnek magukban.

2016. június 14., 17:26

A hivatal figyelmeztet: a nyári melegben sokan használnak különféle klímaberendezéseket a kellemes közérzet biztosítása miatt. Azonban a hűtött helyiségekben való tartózkodásnak az előnyei mellett – hatékonyabb munkavégzés, pihentetőbb alvás, sofőrök esetén nagyobb koncentrációkészség – megvannak a saját szabályai is.

Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek az érintettek az alábbi problémákkal kapcsolatban, amennyiben a berendezések karbantartása nem történt meg vagy nem megfelelő.

Különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg a klímaberendezés vagy a szellőzőrendszer közegében, a szűrőkön és a légkezelő gépekben, valamint a légcsatornában felhalmozódott porban, amelyek a használat során kijutnak onnan, és allergiás, valamint asztmás megbetegedéseket okozhatnak.

A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, amely a már említett problémákon kívül szintén légzőszervi panaszt, illetve bőrünk kiszáradását is okozhatja. Ezért javasolt a relatív páratartalom értékét 50 százalék körül tartani.

Érdemes elkerülni, hogy a hideg levegő közvetlenül érjen bennünket, ugyanis a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának kiszáradását okozhatja, de előfordulhatnak ízületi fájdalmak, valamint gyulladásos és megfázásos tünetek.

A megbetegedések elkerülése érdekében felhívjuk a figyelmet arra, hogy lakásokban, közösségi terekben, gépjárműveknél a klíma tisztítása és fertőtlenítése évente minimum egyszer, nagyobb terhelésnek kitett helyeken (irodaházak, bevásárlóközpontok) évente kétszer ajánlott. Többféle fertőtlenítési módszer közül lehet választani (például ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab vagy klímatisztító spray alkalmazása). A szezonális használat előtt a hűtőgáz mennyiségének az ellenőrzése szintén javasolt.

Gépjárművekben való használat esetén ezeken túl kiemelten fontos a pollenszűrők cseréje tíz-tizenötezer kilométerenként. Nyári időszakban mérsékelt hűtést alkalmazzunk; a külső hőmérsékletnél maximum 6-8° C-kal hidegebbre állítva a klímaberendezést, hogy a hőmérséklet-különbség ne legyen megterhelő a szervezet számára. Ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt! Száraz levegő ellen pedig bőséges folyadékbevitellel és hidratáló krémek használatával védekezzünk.