Különös dolgot láttak a Szivar-galaxisban

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint halott csillagokban is újraindulhat a magfúzió, és szupernóvaként robbanhatnak fel.
A szakemberek a 11,4 millió fényévnyire lévő Szivar-galaxisban lejátszódó drámai kozmikus eseményeket követték nyomon. Vizsgálataikról a Nature-ben jelent meg tanulmány.

2014. szeptember 4., 05:26

A szupernóva a Napnál nagyobb tömegű csillag végső ellobbanása, amelynek során a haldokló égitest fényessége hosszú időn át, néhány hónapon keresztül egy átlagos galaxiséval vetekszik. Egy-egy galaxis életében a szupernóva-robbanás átlagosan százévente fordul elő.

Hosszú évtizedek óta tartják magukat azok a nézetek, miszerint a szupernóvák negyede, az Ia típusúak a csillagfejlődés végstádiumába érkezett fehér törpék halálával függnek össze. A fehér törpék eredetileg a Napnál valamivel nagyobb tömegű csillagok voltak, amelyek életük végső stádiumában összezsugorodtak. E halott csillagok oly tömörek, hogy egy teáskanálnyi anyaguk súlya elérheti az 5 tonnát – olvasható a Space.com hírei között.

A feltételezések szerint a fehér törpéknek általában van egy társcsillaga. Az idők folyamán hatalmas gravitációs erejének köszönhetően a fehér törpe fokozatosan elorozza partnere anyagát, mindaddig, míg a falánk égitest a „túlsúly” miatt instabillá válik, elindulnak a termonukleáris reakciók, és felrobban. Mindeddig azonban a csillagászok nem rendelkeztek közvetlen bizonyítékokkal az elmélet alátámasztására – írja az MTI.

A korábban megfigyelt szupernóvák túl távol voltak ahhoz, hogy a tudósok részleteiben vizsgálhassák a folyamatot. Nem így az SN 2014J katalógusjelű, amely ez év januárjában robbant fel „mindössze” 11,4 millió fényévnyire, a Szivar-galaxisban (Messier 82). A kutatóknak ezúttal lehetősége volt, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) INTEGRAL műholdja segítségével megfigyeljék a szupernóva-robbanás gammasugárzását. A vizsgálatok kimutatták a nikkel 56-os tömegszámú (Ni56) izotópját, amely nagy mennyiségben keletkezik az Ia típusú szupernóvákban.

„Az SN 2014J katalógusjelű objektum annyi Ni56-ot tartalmazott, amely kétszázezerszer nagyobb a Föld tömegénél. Vizsgálataink egyértelműen bizonyították az Ia típusú szupernóvákkal kapcsolatos koncepciók helyességét” – hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője, Eugene Churazov, a Max Planck Asztrofizikai Intézet kutatója.

Az Ia típusú szupernóvák más forgatókönyv szerint is képződhetnek, akkor, amikor két fehér törpe ütközik egymással. Mint a kutatók rámutatnak, eredményeik nem zárják ki az utóbbi lehetőségét sem. „Folytatjuk a vizsgálatokat rádióteleszkópok és röntgencsillagászati berendezések segítségével” – hangsúlyozta Eugene Churazov.

Színképük alapján a szupernóvákat két kategóriába sorolják: az I. típusban nem látható hidrogén, míg a II.-ben igen. A robbanás mechanizmusa alapján pedig megkülönböztetik az Ia, Ib és Ic-szupernóvákat, valamint II.-altípusokat.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.