Kulcs nélküli autója van? Könnyű zsákmány lehet

A német autóklub (ADAC) megvizsgálta a kulcs nélküli autókat, és több száz tesztelt kocsiból csak 13 bizonyult biztonságosnak.

2021. április 22., 14:34

Szerző:

Az ADAC 2021-es tesztjében azt vizsgálta, javult-e a helyzet azóta, hogy kiderült: a legtöbb kulcs nélküli autót könnyen és gyorsan meg lehet lovasítani. A szervezet 419 autót vizsgált meg, ezek közül mindössze 13 nyújtott megfelelő védelmet a bárki által összeszerelhető, pár tízezer forintos rádiójel-erősítőkkel szemben – írta az Origo.

Az alábbi autók lettek biztonságosabbak ultraszélessávú technológiát (UWB) használó platformmal:

  • A 8-as Golf
  • új Skoda Octavia,
  • az új Seat Leon
  • és az elektromos ID.3 is védelmet nyújt a régi trükk ellen.
  • Az Audik közül az új A3, illetve az A5 40 g-tron sem volt nyitható a régi módszerrel.
  • A Jaguar kettő, illetve a Land Rover három modellje is kellően biztonságos, se a nyitás, se a távoli motorindítás nem lehetséges. Egy-két modellt ki lehet nyitni, de a motorjukat nem lehet elindítani, a döntő többség azonban könnyedén kicselezhető.

A teljes listát itt találja meg.

A kulcs nélküli rendszereket nem az adó és a vevő közötti rádiójel „meghekkelésével” játsszák ki. A módszer csupán annyi, hogy az egyik tolvaj az autó tulajdonosához kerül közel, esetleg  a helyhez, ahol az autó kulcsát tárolja. Ezután a nála lévő készülékkel felerősíti és továbbítja a jelet a társának, aki az autó mellett áll, akár pár száz méterrel távolabb. A társ ezután így már ki tudja nyitni az ajtót, és beindíthatja a motort, ami a rádiójelet elhagyva sem áll le magától, tehát el tudják kötni a gépkocsit.

(Kiemelt kép: /AltoPress/PhotoAlto/AFP | Odilon Dimier)

40 éve egy török fiatalember majdnem megölte II. János Pál pápát. Bár a tettes, az akkor 23 éves Mehmet Ali Agca egészen 2010-ig börtönben ült, az indítékára máig nem derült fény, egymásnak ellentmondó vallomásai közül egyik sem volt bizonyítható.