Nem okoz meddőséget a koronavírus elleni vakcina

A Boston University School of Public Health tanulmánya szerint.

2022. január 22., 18:53

Szerző:

A Boston University School of Public Health (BUSPH) kutatóinak új eredményei azt mutatják, hogy a COVID-19 elleni vakcina nem rontja a termékenységet, de a koronavírussal megfertőződött férfiaknál rövid távon csökkenhet a termékenység – írja ki a MedicalXPress

Az American Journal of Epidemiology című folyóiratban közzétett egy tanulmányt, amelyben fogamzásra törekvő párokat vizsgáltak. A tanulmányból kiderült, hogy nem találtak összefüggést a Covid-19 elleni vakcina és a termékenység között. A vizsgált személyek, Pfizer, Moderna vagy Johnson & Johnson oltóanyagot kaptak. 

Ezzel szemben az eredmények arra utalnak, hogy a férfiak COVID-19 fertőzése átmenetileg csökkentheti a termékenységet. A jelentés kiemeli, hogy ez az eredmény vakcinázással elkerülhető lenne. 

„Sok reproduktív korú egyén a termékenységgel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozott, amikor, azt kérdeztük tőlük, hogy miért nem oltakoznak” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Amelia Wesselink, a BUSPH epidemiológiai kutatóasszisztens professzora.

„Tanulmányunk először mutatja be, hogy a COVID-19 oltás egyik partner esetében sincs összefüggésben a termékenységgel azon párok körében, akik közösüléssel próbálnak teherbe esni. A teherbeesésig eltelt idő nagyon hasonló volt, függetlenül az oltási státusztól”

– folytatta. A legalább egy adag oltóanyagot kapott női résztvevők termékenységi arányai közel azonosak voltak a nem oltott női résztvevőkével. A termékenység szintén hasonló volt a legalább egy adag COVID-19 vakcinát kapott férfi partnerek esetében, mint az oltatlan férfi résztvevők esetében. A további elemzések, amelyek figyelembe vették a vakcinaadagok számát, a vakcina márkáját, a meddőségi előzményeket, a foglalkozást és a földrajzi régiót, szintén nem mutatták ki a vakcina termékenységre gyakorolt hatását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében. 

Különleges hullócsillag-kitörésben gyönyörködhetünk május 31-én, ha a csillagászati előrejelzések beválnak – közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló, amelynek tájékoztatása szerint magyar csillagászok Texasban követik a kitörés csúcsát, és a Facebookon is bejelentkeznek.