19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Ha ön koronavírus-túlélő, most segíthet másoknak

Május végéig jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzésből gyógyultak plazmadonornak.

2021. május 27., 13:56

Szerző:

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) csütörtöki közleménye szerint a donorok eddigi aktivitásának köszönhetően a plazmakészleteket maximálisan feltöltötték.

A járvány enyhültével csökken azon fertőzöttek száma is, akiknek erre a készítményre van szükségük, ezért május 30-án lezárul a mintavételre jelentkezés lehetősége, a továbbiakban - a gyógyítói igényeknek megfelelően - megkereséssel fogják plazmaadásra kérni a donorjelölteket.

Eddig ötezer koronavírus-fertőzésből gyógyult jelentkezett plazmadonornak, ezzel segítve azok terápiás ellátását, akik súlyos vagy életveszélyes állapotba kerültek a fertőzés miatt.

Az ellenanyagszint-vizsgálat után kiválasztott donoroknak köszönhetően a koronavírus-járvány eddigi ideje alatt több mint hatvan kórházban több ezer alkalommal használtak a fertőzésből gyógyultak vérplazmájából készült speciális készítményt a betegek gyógyítására - olvasható a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balogh Zoltán)

 

Kína három asztronautát küld fel csütörtökön a kialakítás alatt álló űrállomására - adta hírül a kínai sajtó a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) szerdai bejelentésére hivatkozva.