Új koronavírusokat találtak a denevérekben

A felfedezés alátámasztja azt az elméletet, hogy a Covid-19 a denevérekből származhat.

2022. február 17., 08:59

Szerző:

Három új, SARS-CoV-2-vel kapcsolatos koronavírust fedeztek fel laoszi denevérekben, amelyek „kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre” – írja a Nature.

A Laoszi Nemzeti Egyetem tudósai úgy vélik, hogy a Nature magazinban szerdán közzétett eredményeik megerősítik a Covid-19 állati eredetére vonatkozó elméletet.

A közlemény szerint a három vírus, amelyek a BANAL-103, BANAL-236 és BANAL-52 nevet kapták, genomikai hasonlóságot mutat a világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírussal, különösen a „tüskefehérje egy kulcsfontosságú doménjében, amely lehetővé teszi a vírus számára a gazdasejtekhez való kötődést”.

Különböző technikák, köztük kristallográfia és a molekuláris dinamika számítógépes szimulációja segítségével a tudósok felfedezték, hogy ez a három vírus ugyanazon a receptoron keresztül képes bejutni az emberi sejtekbe, mint a SARS-CoV-2.

„A denevérállatok rezervoárjában felfedezett vírusok létezése alátámasztja azt az elméletet, hogy a SARS-CoV-2 a Laoszon, Vietnamon és Kínán átívelő Indokínai-félsziget hatalmas karsztos fennsíkján élő denevérektől származhat”

– mondta Marc Eloit, az Institut Pasteur kórokozókat felfedező laboratóriumának vezetője, hozzátéve, hogy az eredmény arra utal, hogy „más rokon vírusok is kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre”.

A felfedezés a NeoCoV nevű, denevér eredetű koronavírus denevértörzséről szóló kutatás közelmúltbeli közzétételét követi. Kínai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ez a "rejtélyes" törzs, amely a közel-keleti légzőszervi szindrómás koronavírus (MERS-CoV) legközelebbi rokona, mutáció esetén képes megfertőzni az embereket, ezért „potenciális biológiai biztonsági fenyegetésnek” kell tekinteni az emberiségre.

„A denevérek a legkülönbözőbb koronavírusváltozatok természetes rezervoárját jelentik”

– mondta Vladimir Bolibok immunológus az RT-nek adott januári interjújában.

A jelenlegi világjárvány idején, amelyet az egyik hipotézis szerint szintén egy denevérrel kapcsolatos koronavírus okozott, a tudósok világszerte fokozták az állatok betegségeinek kutatását.

(Kiemelt kép illusztráció. Fotó: Todd Cravens / Unsplash)