Egy forradalmi ötlettel nem csak a környezetszennyezéssel szálltak szembe, de a lakhatási problémákkal is

Egy Fülöp-szigeteki csoport a műanyaghulladékot építőanyagokká alakítja.

2021. október 25., 08:48

Szerző:

Egy Fülöp-szigeteki újrahasznosítókból álló csoport megpróbálja enyhíteni az ország egyre súlyosbodó műanyaghulladék-válságát azzal, hogy a folyókat eltömítő és a strandokat tönkretevő palackokat, egyszer használatos zacskókat és snack-csomagolásokat építőanyagokká alakítja – írja a Reuters hétfőn megjelenő cikkében. 

Az Oxfordi Egyetem Our World in Data című, 2021-es jelentése szerint a globális óceáni műanyag mintegy 80%-a ázsiai folyókból származik és csak a Fülöp-szigetek ennek egyharmadát adja. A Fülöp-szigeteknek ugyan még nincs világos stratégiája a műanyagprobléma kezelésére, de a környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy kapcsolatban áll a gyártókkal, hogy együtt meghatározzák a hulladékkezelés módját.

A Plastic Flamingo, vagy ahogyan közismert nevükön nevezik,

“The Plaf” összegyűjti a hulladékot, felaprítja, majd “ökofűrészárunak” nevezett oszlopokká és deszkákká formálja, amelyeket kerítésnek, deszkázatnak vagy akár katasztrófa-elhárító menedékházaknak is fel lehet használni.

„100%-ban újrahasznosított anyag, 100%-ban műanyaghulladékból készül, néhány adalékanyagot és színezőanyagot is tartalmaz és rothadásmentes, karbantartásmentes és szilánkmentes” – mondta Erica Reyes, a The Plaf vezetője. Az eddig több, mint 100 tonna műanyaghulladék összegyűjtésével a társadalmi vállalkozás egy olyan helyi probléma megoldásáért tesz, amelynek globális kihatásai vannak. A COVID-19 azonban megnehezítette a műanyaghulladék elleni harcot.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint évente mintegy 300 millió tonna műanyaghulladék keletkezik és ezt a problémát tovább súlyosbította a világjárvány, amely az online vásárlás felfutásával rohamot váltott ki a műanyag arcvédők, kesztyűk, ételhordó edények és buborékfóliák beszerzésében.

„Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogyan kell ezeket a műanyagokat ártalmatlanítani” – mondta Allison Tan, a Plaf marketing munkatársa. „Mi megadjuk azt a lehetőséget, hogy ahelyett, hogy a hulladéklerakókba vagy az óceánokba kerülnének, átadhatják az olyan újrahasznosító központoknak, mint mi, utána pedig egy jobb dolgot kreálunk belőle” – tette hozzá Tan.

A hulladékproblémák kezelése mellett a csoport azt mondja, hogy tárgyalásokat folytat más, nem kormányzati szervezetekkel, hogy segítsenek a tájfunok által elpusztított házak újjáépítésében az általuk készített fenntartható építőanyagok felhasználásával.

 

(Kiemelt kép: Egy férfi rögtönzött tutajjal gyűjti a szemét és a vízililiomok között úszó műanyagokat és újrahasznosítható anyagokat egy szennyezett folyóban Manilában 2019. szeptember 29-én. Fotó: Maria TAN / AFP)