Kiosztották az 2018-as IgNobel-díjakat, ezután bárki végezhet magán kolonoszkópiás vizsgálatot is

2018. szeptember 14., 16:19

Szerző:

A hullámvasút hatására kimozdulnak a vesekövek, ezért aki ilyen problémával küzd, az járjon gyakran a vidámparkba. Körülbelül ez a konklúziója annak a kutatásnak, amivel egy amerikai orvoscsoport elnyerte az idei Ig Nobel-díj orvosi díját – írja a BBC.

Csütörtökön a Harvard Egyetemen kiosztották az anti-Nobel-díjként is emlegetett elismeréseket azokra a kutatásokra, amelyek sok haszonnal nem bírnak ugyan, de annál viccesebbek. Minden évben tíz kutatást díjaznak.

A hullámvasutas kutatás például azért indult el, mert David Wartinger, a Michigan Egyetem professzorának egy páciense arról számolt be, hogy Disneylandben kimozdult a veseköve, miközben a hullámvasúton utazott. Ezután többször is utazott a páciens a kisvasúttal, hogy ellenőrizze a hatást, és minden alkalommal újabb vesekőtől szabadult meg. A professzor érdeklődését annyira felkeltette a beszámoló, hogy elkészítette szilikonból a beteg keringési rendszerét, még veseköveket is tett bele. A bábuval együtt ő is jó párszor hullámvasutazott, és a vesekövek valóban kimozdultak. Wartinger arra jutott, hogy ez a kisvasút le-fel váltakozó szakaszai és a hirtelen rázkódások miatt történt.

Egy japán kutató, Horiucsi Akira azzal érdemelte ki a díjat, hogy kifejlesztett egy eszközt, amivel a beteg saját magán végezhet kolonoszkópiás vizsgálatot, az endoszkóppal egy széken ülve, saját végbelén keresztül bárki fürkészheti, mi van bent. A kutató arra hivatkozott, hogy ez ugyan viccesnek tűnik, de számos emberéletet megmenthet, ha időben sikerül vele kiszűrni az emésztőszervi elváltozásokat.

Díjat kapott még James Cole archeológus, aki arra jutott, hogy a kannibalizmus nem éri meg, mert az emberi hús nem elég tápláló. A közgazdasági díjat egy olyan nemzetközi kutatócsoport nyerte, amelyik azt vizsgálta, hogy milyen hatékonysággal használhatók a vudubabák a hatalmaskodó főnökök miatt érzett düh kiadásában. A kémiai díjat az a kutatás érdemelte ki, amely során az emberi nyál tisztító hatását mérték.

Az egyik legviccesebb talán az Ig Nobel Béke-díj, amit idén egy spanyol csoport nyert el. Ők a vezetés közbeni ordibálás és káromkodás gyakoriságát, okait és hatásait mérték. Céljuk az volt, hogy csökkentsék az utakon a stresszt és a konfliktusokat.

Minden díjazott rövid beszédet tarthat a díjkiosztón, a rendelkezésre álló időt, a 60 másodpercet azonban szigorúan be kell tartani. Aki túllépi az időkeretet, azt egy nyolc éves kislány rakja helyre azzal, hogy hangosan ismételgeti:

Kérem, hagyja abba, unatkozom!