Kína jóváhagyta az első tóriumreaktor működési engedélyét

Húszezer évig lesz képes energiával ellátni az országot.

2023. június 26., 12:24

Szerző:

„Az első kínai tóriumreaktor működési engedélye mérföldkő a fejlettebb nukleáris technológia felé vezető úton” – írja a South China Morning Post hongkongi székhelyű, angol nyelvű lap. A két megawattos, folyékony sóolvadékos tóriumreaktor (MSR) a Góbi sivatagban, a Kanszu tartománybeli Vuvej városában található, és a Kínai Tudományos Akadémia Sanghaji Alkalmazott Fizikai Intézete üzemelteti. 

A tórium, az uránhoz képest bőségesebb erőforrás és Kína jelentős készletekkel rendelkezik. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mekkora tórium készletekkel rendelkezik Kína, de becslések szerint a mennyiség több mint húszezer évig elegendő lenne az ország teljes energiaszükségletének kielégítésére – írja az infostart.

A sóolvadékos tóriumreaktor a fejlett nukleáris technológia egy olyan típusa, amely jellemzően olvasztott sókat használ folyékony üzemanyagként és hűtőközegként egyaránt. A hagyományos uránreaktorokkal szemben számos potenciális előnyt kínál, többek között nagyobb biztonságot, kevesebb hulladékot és jobb üzemanyag-hatékonyságot. Az olvadt só előnye, hogy üzemanyagként és hűtőközegként való alkalmazása hatékonyabb hőátadást tesz lehetővé, és potenciálisan kiküszöböli a nagy mennyiségű víz szükségességét, ami jelentős előny olyan területeken, ahol a vízkészletek korlátozottak, például a Góbi sivatagban vagy a vízparti területektől távol eső városokban.

A tóriumreaktor-technológia széles körű alkalmazása növelheti Kína globális versenyképességét az energiaszektorban, valamint erősítheti az ország energiabiztonságát. Kína állítólag azt tervezi, hogy kis tóriumreaktorokat ad el más országoknak globális infrastrukturális terve, az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés részeként.

2018-ban, amikor elindult az építkezés, az alapkőletételi ünnepség országos címlapokra került, mert az építési vállalkozó taoista szerzeteseket bérelt fel, hogy imádkozzanak a hi-tech projektért. Maga a tóriumreaktor-technológia nem új keletű: az egyesült államokbeli Oak Ridge Nemzeti Laboratórium (ORNL) 1965 és 1969 között már végzett sóolvadékos reaktorkísérletet, ami sikeresen kimutatta a tóriumos reaktor megvalósíthatóságát. Az ötlet azonban nem jutott el a kereskedelmi alkalmazásig, több tényező – között a korlátozott finanszírozás és a prioritások változása – miatt. Volt egy olyan kísérlet is, amely repülőgépekben használatos, hordozható reaktor kifejlesztését célozta, de ez a projekt is leállt. Indiának is volt egy próbálkozása a tóriummal az 1980-as években, de a feladat végül túl komplexnek bizonyult.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)