A felmelegedés miatt hűlhetnek ki a császárpingvinek fiókái

A kihalás szélére sodródott a nagytestű pingvinfaj. Érdekes módon a melegebb időjárás miatti kihűlés a fő oka ennek az argentin kutatók szerint. 

2022. május 8., 15:50

Szerző:

 

A császárpingvin, a világ legnagyobb pingvinje és az Antarktiszon őshonos két pingvinfaj egyike, az antarktiszi tél alatt költ, és a fiókák fészkeléséhez áprilistól decemberig szilárd tengeri jégre van szüksége – figyelmeztetett az argentin Antarktiszi Intézet (IAA). Ha a tenger később fagy be, vagy idő előtt olvad el, a császárpingvin család nem tudja befejezni a szaporodási ciklusát – írja a Reuters nyomán a Napi.hu.

„Ha a víz eléri a frissen kikelt pingvineket, amelyek még nem állnak készen az úszásra, és nincs vízálló tollazatuk, akkor a hidegtől elpusztulnak”

– mondta Marcela Libertelli biológus, aki az IAA-ban két antarktiszi kolónián 15 000 pingvint tanulmányozott. Ez történt a Weddell-tengeren található Halley-öböl kolónián, a második legnagyobb császárpingvin-kolónián, ahol három éven át minden fióka elpusztult.

Minden augusztusban, a déli félteke telének közepén Libertelli és más tudósok az argentin Marambio bázison az Antarktiszon naponta 65 kilométert tesznek meg motorkerékpárral, akár -40 Celsius-fokos hőmérsékleten, hogy elérjék a legközelebbi császárpingvin-kolóniát. Odaérve megszámolják, megmérik és megmérik a fiókákat, koordinátákat gyűjtenek, és vérmintát vesznek. 

A tudósok eredményei arra utalnak, hogy a faj jövője borús lesz, ha nem sikerül enyhíteni a klímaváltozást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy kép Paul Nicklen kanadai fotóriporternek az amerikai National Geographic magazin számára készített sorozatából, amely a természet sorozat kategóriájának első díját nyerte el a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2013. február 15-én. A felvételen a császárpingvinek úszása által keltett buborékok milliói láthatók az antarktiszi Ross-tengerben 2012. november 18-án. Fotó: MTI/WPP/National Geographic/Paul Nicklen)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.