Kevesebb fiú születhet a klímaváltozás miatt

Megváltozhat a férfiak és nők aránya a klímaváltozás miatt. Japán kutatók szerint a hímnemű magzatok különösen érzékenyek az éghajlati hatásokra, ez pedig néhány országban hatással lehet az újszülöttek nemi megoszlására.

2014. október 2., 05:48

Japánban a hetvenes évek óta egyre gyakoribbak a hőmérséklet-ingadozások, miközben a hímnemű magzatok halálának gyakorisága egyre növekszik a női magzatokéhoz képest, vagyis arányaiban egyre több lány születik – írja az Index.

A kutatók 1968 és 2012 közötti hőmérsékleti és születési adatok alapján extrém időjárási eseményeket vizsgáltak, például a a 2010-es nyarat, amely 1898 óta a legmelegebb volt az országban. Azt találták, hogy az év szeptemberében nőtt az elvetélt magzatok száma, kilenc hónappal később pedig arányaiban kevesebb fiúgyermek született. Ugyanezt állapították meg a szokatlanul hideg 2011-es téllel kapcsolatban is.

A tanulmány ugyanakkor csak a két jelenség közötti kapcsolat létét mutatja, azt tehát még nem bizonyítja, hogy a klímaváltozás egyenes következménye a születési arányok változása. Ez utóbbihoz a hőmérsékleti ingadozás mellett több más tényező is hozzájárulhat, például a környezet szennyezettsége – írja az Index.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.