Katona Melinda: „Egyre több férfi vezető is csatlakozik hozzánk”

A PWA – Sikeres Nők Egyesülete évadzáró találkozóját a napokban tartották a Radisson Blue Béke Hotelben. Katona Melinda, az egyesület elnöke ismertette, kik azok a pályázók, akik bekerülhettek a PWA egyedülálló mentoring programjába. A rendezvényen részt vettek a PWA idei kitüntetettjei is: Herczeg Ágnes, a Wine Treasury Kft és Wine School Kft. ügyvezető tulajdonosa, aki a Női Vállalkozó Díjat nyerte, és Veres Rita, az Aon Hewitt európai üzletágvezetője, aki a Női Menedzser Díjat kapta. (Lencsés Gergő, a GE Power&Water termelési igazgatója, akinek a Férfi Menedzser Díjat ítélte oda a PWA, nem tudott jelen lenni az eseményen.)

2015. június 5., 13:54

A PWA elnöke, Katona Melinda az évadzáró elején az egyesület elmúlt egyéves tevékenységét összegezte. Kiemelte az állandó szakmai fórumokat, illetve a PWA immár hagyományos vezetői konferenciáját, amelyet idén március végén tartottak Praktikus Intelligencia – Tudástranszfer a mindennapokban címmel, s amelyet a Brit Kereskedelmi Kamarával közösen rendeztek meg. „A konferencia rendkívüli szakmai és társadalmi sikere megerősített minket abban, hogy szükség van a PWA tevékenységére és vállalásaira” – jegyezte meg Katona Melinda.

A mentoring program ismertetése előtt Nyitrai Kata televíziós újságíró kerekasztal-beszélgetés keretében kérdezte a PWA idei díjazottjai közül Herczeg Ágnest, a Wine Treasury Kft és Wine School Kft. ügyvezető tulajdonosát, aki a Női Vállalkozó Díjat, és Veres Ritát, az Aon Hewitt európai üzletágvezetőjét, aki a Női Menedzser Díjat kapta. A harmadik díjazott, Lencsés Gergő, aki a Férfi Menedzser Díjat nyerte, nem tudott eljönni az eseményre, de vele kapcsolatban Katona Melinda azért elmondta: „A díjakra pályázni lehetett. Lencsés Gergely jelentkezése a pályázatunkra ugyancsak azt jelzi: egyre több férfi vezető is csatlakozik hozzánk. A PWA nem osztja ketté a világot csak férfiakra és csak nőkre, a különbözőségeket inspirációnak tartjuk a kreatív együttműködéshez.”

A kerekasztal-beszélgetést Veres Rita azzal kezdte: a PWA díja még magasabbra tette a lécet saját szakmai és társadalmi szerepvállalása kapcsán is. Herczeg Ágnes pedig úgy értékelt: „Komoly visszajelzés a díj, hogy jó úton járok. És újabb erőt merítek a PWA kitüntetéséből. Mindig hinni kell magunkban.”

A beszélgetésen a női vezetők, női vállalkozók sokrétű szerepeiről is szó esett. Hiszen megannyi feladatkörben kell megfelelniük szakmai, társadalmi és privát életükben is. Veres Rita szerint egy vezető számára a mentális és pszichés egyensúly kiemelten fontos: „Nálam a személyes fejlődés az elsődleges. Nem attól leszek több, hogy a karrierlétrán magasabbra jutok. Veres Rita nem egy pozíció. Veres Rita egy személy, aki szereti, amiket csinál – legyen az a sport, az állatmentés, a világ felfedezése –, és aki igyekszik kellő önismeret és önreflexió révén jó vezetővé is válni.”

Herczeg Ágnes arról a tapasztalatáról beszélt: „Tudni kell elengedni dolgokat ahhoz, hogy rátaláljunk a tartalmasabb utakra. A kevesebb sokszor több. És egyetértek: a magánéletet nem csorbíthatja a karrier.”

Aztán Bincze Bea, a PWA elnökségi tagja vette át a szót: „Tavaly indult az első mentoring programunk. Akik részt vettek benne, azok ma már külön közösséget is alkotnak. Az idei új körbe húszan kerültek be. A PWA célja egyértelmű: a mentoráltak minél jobban tudjanak előrehaladni szakmai életükben, minél mélyebb és tartalmasabb ismereteket nyerjenek a pályájukon. A mentor-mentorált kapcsolat – erős szakmai és emberi bizalmi kapocs.”

Katona Melinda mindehhez hozzátette: a tudásátadás az egyén közösségi, társadalmi felelőssége is, és éppen ezt szolgálja a PWA mentoringprogramja. Említette azt is, hogy a nők a magyar médiában még mindig főként három „szerepben” tűnnek föl: áldozatként, háziasszonyként és celebként. „A PWA ezeken a társadalmi sztereotípiákon is változtatni szeretne. Bátran tesszük. Voltaképpen azt is üzenjük a társadalomnak: egymással sokkal könnyebb, mint szemben egymással” – mondta Katona Melinda.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.