Katona Melinda: „Egyre több férfi vezető is csatlakozik hozzánk”

A PWA – Sikeres Nők Egyesülete évadzáró találkozóját a napokban tartották a Radisson Blue Béke Hotelben. Katona Melinda, az egyesület elnöke ismertette, kik azok a pályázók, akik bekerülhettek a PWA egyedülálló mentoring programjába. A rendezvényen részt vettek a PWA idei kitüntetettjei is: Herczeg Ágnes, a Wine Treasury Kft és Wine School Kft. ügyvezető tulajdonosa, aki a Női Vállalkozó Díjat nyerte, és Veres Rita, az Aon Hewitt európai üzletágvezetője, aki a Női Menedzser Díjat kapta. (Lencsés Gergő, a GE Power&Water termelési igazgatója, akinek a Férfi Menedzser Díjat ítélte oda a PWA, nem tudott jelen lenni az eseményen.)

2015. június 5., 13:54

A PWA elnöke, Katona Melinda az évadzáró elején az egyesület elmúlt egyéves tevékenységét összegezte. Kiemelte az állandó szakmai fórumokat, illetve a PWA immár hagyományos vezetői konferenciáját, amelyet idén március végén tartottak Praktikus Intelligencia – Tudástranszfer a mindennapokban címmel, s amelyet a Brit Kereskedelmi Kamarával közösen rendeztek meg. „A konferencia rendkívüli szakmai és társadalmi sikere megerősített minket abban, hogy szükség van a PWA tevékenységére és vállalásaira” – jegyezte meg Katona Melinda.

A mentoring program ismertetése előtt Nyitrai Kata televíziós újságíró kerekasztal-beszélgetés keretében kérdezte a PWA idei díjazottjai közül Herczeg Ágnest, a Wine Treasury Kft és Wine School Kft. ügyvezető tulajdonosát, aki a Női Vállalkozó Díjat, és Veres Ritát, az Aon Hewitt európai üzletágvezetőjét, aki a Női Menedzser Díjat kapta. A harmadik díjazott, Lencsés Gergő, aki a Férfi Menedzser Díjat nyerte, nem tudott eljönni az eseményre, de vele kapcsolatban Katona Melinda azért elmondta: „A díjakra pályázni lehetett. Lencsés Gergely jelentkezése a pályázatunkra ugyancsak azt jelzi: egyre több férfi vezető is csatlakozik hozzánk. A PWA nem osztja ketté a világot csak férfiakra és csak nőkre, a különbözőségeket inspirációnak tartjuk a kreatív együttműködéshez.”

A kerekasztal-beszélgetést Veres Rita azzal kezdte: a PWA díja még magasabbra tette a lécet saját szakmai és társadalmi szerepvállalása kapcsán is. Herczeg Ágnes pedig úgy értékelt: „Komoly visszajelzés a díj, hogy jó úton járok. És újabb erőt merítek a PWA kitüntetéséből. Mindig hinni kell magunkban.”

A beszélgetésen a női vezetők, női vállalkozók sokrétű szerepeiről is szó esett. Hiszen megannyi feladatkörben kell megfelelniük szakmai, társadalmi és privát életükben is. Veres Rita szerint egy vezető számára a mentális és pszichés egyensúly kiemelten fontos: „Nálam a személyes fejlődés az elsődleges. Nem attól leszek több, hogy a karrierlétrán magasabbra jutok. Veres Rita nem egy pozíció. Veres Rita egy személy, aki szereti, amiket csinál – legyen az a sport, az állatmentés, a világ felfedezése –, és aki igyekszik kellő önismeret és önreflexió révén jó vezetővé is válni.”

Herczeg Ágnes arról a tapasztalatáról beszélt: „Tudni kell elengedni dolgokat ahhoz, hogy rátaláljunk a tartalmasabb utakra. A kevesebb sokszor több. És egyetértek: a magánéletet nem csorbíthatja a karrier.”

Aztán Bincze Bea, a PWA elnökségi tagja vette át a szót: „Tavaly indult az első mentoring programunk. Akik részt vettek benne, azok ma már külön közösséget is alkotnak. Az idei új körbe húszan kerültek be. A PWA célja egyértelmű: a mentoráltak minél jobban tudjanak előrehaladni szakmai életükben, minél mélyebb és tartalmasabb ismereteket nyerjenek a pályájukon. A mentor-mentorált kapcsolat – erős szakmai és emberi bizalmi kapocs.”

Katona Melinda mindehhez hozzátette: a tudásátadás az egyén közösségi, társadalmi felelőssége is, és éppen ezt szolgálja a PWA mentoringprogramja. Említette azt is, hogy a nők a magyar médiában még mindig főként három „szerepben” tűnnek föl: áldozatként, háziasszonyként és celebként. „A PWA ezeken a társadalmi sztereotípiákon is változtatni szeretne. Bátran tesszük. Voltaképpen azt is üzenjük a társadalomnak: egymással sokkal könnyebb, mint szemben egymással” – mondta Katona Melinda.

2022. október 4., 19:33

A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek annak kapcsán, hogy kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect francia, John F. Clauser amerikai és Anton Zeilinger osztrák fizikus kapja az idei fizikai Nobel-díjat.

2022. október 4., 12:25

Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

2022. szeptember 30., 12:29

A Severe Weather Europe hosszú távú előrejelzése szerint a La Niña-jelenségnek köszönhetően hidegebb tél vár idén Európára, mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk. Az orosz-ukrán háború okozta energiaválsággal karöltve erre csak annyit mondhatunk: na, ez is jókor jött!

2022. szeptember 29., 16:33

Idén nyáron a klímaváltozás ránk csapta az ajtót, és itt is maradt. Az évszázados aszály nemcsak azt mutatta meg, hogy mennyire sebezhető a Kárpát-medence, de azt is, hogyha nem cselekszünk azonnal, akkor az idei szárazság semmiségnek fog tűnni pár év múlva. Bár a minisztérium jelenleg 17 víztározó építését tervezi, kérdéses, hogy mire lesz ez elég. Vízügyi körképünket olvashatják.