Karantén után is fertőzhetnek a betegek

Vannak, akik a kritikus szintet akár 68 napig is fenntartották.

2022. január 14., 06:19

Szerző:

Az Exeteri Egyetem kutatása szerint tízből egy ember még mindig rendelkezhet annyi vírussal, hogy a tíznapos karantén végén is fertőzzön – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

Az International Journal of Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelent szakcikk szerint a kutatásból kiderült: az emberek 13 százaléka még tíz nap elteltével is klinikailag releváns vírusszintet mutatott, ami azt jelenti, hogy továbbra is fertőzőek lehettek – írja a 24.hu.

Vannak, akik ezt a kritikus szintet akár 68 napig is fenntartották. A kutatáshoz egy újfajta tesztet alkalmaztak, amely képes azt is felismerni, hogy egy vírus potenciálisan aktív-e. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezt az új tesztet olyan környezetben kell alkalmazni, ahol az emberek kiszolgáltatottabbak, és nagyobb problémát jelent számukra a betegség.

(Kiemelt kép: Ingyenes arcmaszkot ad egy gyógyszerész a koronavírus fertőzés szempontjából fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozó vásárlóinak egy milánói gyógyszertárban 2020. április 8-án. MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Toutati)