Jókat legóznak az űrállomással odafent

A Szojuz TMA-16 űrhajó, fedélzetén Makszim Szurajev orosz és Geoffrey Williams amerikai űrhajóssal, továbbá a kanadai Guy Laliberté űrturistával pénteken hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ezzel első ízben három űrhajó van az űrállomáshoz csatlakoztatva: a március 28-án érkezett Szojuz TMA-14, a május 29-én érkezett Szojuz TMA-15 és a Bajkonurból szerdán elindított Szojuz TMA-16. Az összekapcsolódást a Moszkva melletti Koroljovban lévő Repülésirányítási Központban (CUP) Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz és Charles Bolden, a NASA vezetője kísérte figyelemmel.

2009. október 2., 12:56

A NASA élére Barack Obama elnök által májusban kinevezett afroamerikai Bolden képzett pilóta és űrhajós: 1986 és 1994 között négyszer járt a világűrben – írta az MTI.

A három űrhajós érkeztével a Nemzetközi Űrállomás személyzetének létszáma egy heti időtartamra kilenc főre emelkedik, ugyanis az űrállomáson dolgozik Gennagyij Padalka és Roman Romanyenko orosz, Michael Barratt és Nicole Stott amerikai, valamint a belga Frank De Winne és a kanadai Robert Thirsk űrhajós. Gennagyij Padalka orosz és Michael Barratt, továbbá Guy Laliberté, a 8. űrturista október 11-én indul vissza a Földre.

A most érkező Szurajev és Williams fél évig, 2010 márciusáig marad a Nemzetközi Űrállomáson, s ezalatt az idő alatt a már előttük érkezett űrhajósokkal három orosz Progressz teherűrhajót és két amerikai űrrepülőgépet fogad. Ebben az időszakban érkezik az űrállomásra a MIM-2 új orosz tudományos modul is, s egy Szojuz űrhajót az egyik kapcsolódási pontról át kell majd vinni az új modulhoz.

Az orosz program szerint az orosz űrhajósok kilépnek a világűrbe is, hogy üzembe helyezzék az új MIM-2 modult, s ezen kívül több mint 50 tudományos kísérletet végeznek majd.

Az amerikai program értelmében leválasztják a Nemzetközi Űrállomásról a japán modult, s az egyik űrrepülőgép az állomásra juttat egy új amerikai modult, amelyet szintén üzembe kell helyezni. Az amerikai űrhajósok ugyancsak számos kísérlet végeznek majd, köztük újakat is.