Jó szex volt: COVID, majomhimlő és HIV egyszerre

Spanyolországi utazása során több férfival is védekezés nélkül szexelt egy olasz férfi, amelynek során egy csokor betegséget is összeszedett. A koktélból előbb a COVID ütött be, aztán megjelentek a majomhimlőre jellemző hólyagok, végül a HIV-tesztje is pozitív lett. 

2022. augusztus 25., 10:56

Szerző:

Mindenről a szex tehet. Egy 36 éves olasz férfi lehet a világ első olyan páciense, akit egyszerre fertőzött meg a majomhimlő, a COVID és a HIV – számolt be róla az Independent nyomán a hvg.hu. A kutatók által dokumentált esetet a Journal of Infection nevű szaklapban mutatták be részletesen. 

A Cataniai Egyetem kutatóinak esetleírásából tudni azt is, hogy a férfin kilenc nappal egy spanyolországi nyaralás után jelentkeztek az első tünetek: lázas lett, fájt a torka, és fáradt is volt. Ekkor, július 2-án végeztek el rajta egy koronavírustesztet, ami pozitív lett. 

A férfin másnap megjelentek a majomhimlőhöz köthető hólyagok, ezért erre a betegségre is tesztelték, de akkor már kórházban – ennek a vizsgálatnak az eredménye szintén pozitív lett.

A kórházi ellenőrzés során a férfit nemi betegségekre is tesztelték (azért, mert a nyaralásán több férfival is védekezés nélkül szexelt), és az eredmény alapján HIV–1-re is pozitív lett. A kutatók hangsúlyozták: a páciens tavaly ősszel még negatív eredményt adott, vagyis ez a fertőzés is viszonylag friss lehetett.

 A témában íródott tudományos publikációban arra is kitértek, hogy a férfi majomhimlőtesztje még 20 nappal később, a klinikai tünetek elmúlása is pozitív volt. A beteg végül július 11-én hagyta el a kórházat, és került otthoni izolációba. Arról egyelőre nincs elegendő adat, hogy a különféle vírusok egyidejű megjelenése súlyosbíthatja-e a beteg állapotát.

(Kiemelt képünk illusztráció. A majomhimlő kimutatására szolgáló tesztkészlet az oroszországi Novoszibirszkben. Fotó: Sputnik via AFP)

Idén nyáron a klímaváltozás ránk csapta az ajtót, és itt is maradt. Az évszázados aszály nemcsak azt mutatta meg, hogy mennyire sebezhető a Kárpát-medence, de azt is, hogyha nem cselekszünk azonnal, akkor az idei szárazság semmiségnek fog tűnni pár év múlva. Bár a minisztérium jelenleg 17 víztározó építését tervezi, kérdéses, hogy mire lesz ez elég. Vízügyi körképünket olvashatják.