Ez lehet a COVID első tünete

Az is kiderült, mennyi idő után jöhetnek ki a tünetek.

2022. január 24., 09:17

Szerző:

A koronavírus-fertőzés okozta betegség egyik első jele lehet, ha valakinek fáj a torka, írja a CNBC Chicago. A torokfájás különösen az enyhébb lefolyású, áttöréses – beoltottaknál jelentkező – fertőzések esetében mutatkozik kezdeti szimptómaként, mondta Dr. Allison Arwady, a Chicago Közegészségügyi Minisztériumának biztosa. 

Az oltottak döntő többsége náthaszerű tüneteket tapasztal, és a legjobb, ha ilyenkor otthon maradnak és követik a járványszabályokat. Azok azonban, akik nem oltottak, hasonló tüneteket tapasztalnak, mint a járvány korai szakaszában, derül ki az Infostart közléséből. 

Dr. Katherine Poehling, a fertőző betegségek specialistája megerősítette, a köhögés, az orrdugulás, az orrfolyás és fáradtság az omikron variáns okozta betegség legfőbb tünete, és a deltával ellentétben sok beteg nem veszíti el az ízlelését vagy a szaglását. Elmondta, az omikronnal történő megfertőződés után akár már 2 nappal is kialakulhatnak a tünetek, de nem kizárt az sem hogy 2 hetet vesz igénybe. 

(Kiemelt kép: PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.