Izlandon temetést rendeztek az első gleccsernek, amely a klímaváltozás áldozata lett, a miniszterelnök vezette a gyászmenetet

2019. augusztus 19., 18:19

Szerző:

Hétfőn maga Katrin Jakobsdottir miniszterelnök állt annak a mintegy százfős gyászmenetnek az élére, amely elbúcsúztatta az Okjokull gleccsert, az első hasonló természeti képződményt, amely Izlandon áldozatul esett a globális felmelegedésnek. A gleccser emléktáblát is kapott a temetésen egy jövőnek szóló üzenettel, hogy ha az emberiség nem tesz valamit, a következő 200 évben ez a sors vár az összes gleccserre a világon. 

Fotó: EPA-EFE

„Ez az emlékmű tanúsítja, hogy tudatában vagyunk annak, ami történik, és annak is, hogy mit kellene tennünk” – hangzik a tábla szövege, amely alá odaírták, hogy 415 ppm, ami a levegőben lévő szén-dioxid májusban mért, az emberiség történetében rekordot jelentő szintje. Katrin Jakobsdottir – akit Mary Robinson, az ENSZ emveri jogi különmegbízottja is elkísért az útra – azt mondta, reméli, hogy a temetés nemcsak Izlandon, hanem az egész világon ébresztőként hat, mert ami Izlandon történik, az csak a klímaváltozás egyik arcát jelenti.

Fotó: EPA-EFE

Az Okjokullt még 2014-ben fosztották meg a gleccser státusztól. Akkor már csak 0,7 négyzetkilométeres területet fedett le úgy, hogy 1890-ben még 16,2 négyzetkilométeren mozgó jégtömeg lehetett.