Influenza – oltsunk vagy ne oltsunk?

Az influenzavírus genetikailag rendkívül labilis, és viszonylag kevés számú kórokozó is elegendő lehet a tünetek kialakulásához – mondta a 168 Óra Praxis rovatának dr. Béres Zsuzsanna. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum járványügyi szakorvosa szerint ez a két fő oka annak, hogy egy adott szezonban a vírus viselkedését csak találgatni lehet.

2013. október 16., 10:49

Az influenza elleni védőoltás időről időre komoly vitákat képes kavarni, ám jól dokumentált epidemiológiai adatok teljesen egyértelművé teszik a megelőzés fontosságát – mondta dr. Béres Zsuzsanna, hozzátéve, hogy sajnos minden szezonban vannak és lesznek is komoly vesztesei a betegségnek.

Az influenzavírus genetikailag rendkívül labilis, és viszonylag kevés számú kórokozó is elegendő lehet a tünetek kialakulásához. Ez a két fő oka annak, hogy egy adott szezonban a vírus viselkedését csak találgatni lehet. Az oltóanyagban szereplő törzsek – amelyek megjelölése az előző év megbetegedéseit követő nemzetközi figyelőrendszer javaslata alapján történik – minden oltóanyagban azonosak.

Az ötven év felettiek, a kétévesnél fiatalabb gyermekek, illetve a krónikus betegségekben szenvedők különösen fogékonyak a fertőzéssel szemben, de gyakorlatilag bárki megbetegedhet – figyelmeztetett dr. Béres Zsuzsanna. A szakember megjegyezte, hogy az influenza miatt kórházba került gyermekek 47 százaléka korábban teljesen egészséges volt, és csupán minden ötödik esetben volt ismert valamilyen egyéb krónikus megbetegedése.

A szövődményes esetek száma is az említett csoportokban a leggyakoribb, hiszen a legnagyobb gond az influenzavírussal az, hogy a légutakon keresztül megkönnyíti egyéb kórokozók bejutását a szervezetbe. Ez pedig már sokkal súlyosabb szövődményeket is képes okozni, például tüdőgyulladást vagy arcüreggyulladást, melyek esetében kórházi ellátás válhat szükségessé.


Dr. Béres Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy a megelőzésnek óriási a jelentősége, ezért egyes nemzetközi ajánlások féléves életkor felett mindenki számára javasolják az influenzaoltás felvételét. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa azt is kiemelte, hogy az oltás optimális esetben a családtervezésnek is része kellene hogy legyen, hiszen a kisbabák fél éves korukig teljesen védtelenek. Több nemzetközi tanulmány is egyértelműen alátámasztja, hogy az édesanya oltása a baba védelmét is jelenti.

Az oltóanyagok teljesen biztonságosak, egyes csoportjaik terhesség esetén is alkalmazhatóak. A vakcina nem okozhat megbetegedést, nem a kórokozót juttatjuk a szervezetbe, csupán azon alkotóelemeit, amelyeket az immunrendszer képes felismerni. Így a vírussal találkozva a szervezet már sokkal gyorsabban reagál, a kórokozó pedig nem tud szaporodni. Az oltást követő megbetegedés tehát tévhit, élettani lehetetlenség. Az azonban igaz, hogy az őszi-téli időszakban több kórokozó is jelen van, s ez hasonló tüneteket okoz, mint az influenza, de ezek közel sem olyan fertőzőek, mint az influenzavírus – mondta dr. Béres Zsuzsanna.


A súlyos szövődmények kialakulásának tekintetében a pneumococcust kell említeni első helyen, hiszen az influenzavírussal fertőzött nyálkahártya könnyen átjárhatóvá válik ezen baktérium számára is. A nemzetközi ajánlások idén először már Európában is javasolják az ötven év felettiek oltását egy korszerű, immunmemóriát is kialakító vakcinával, amely az oltást követő évtizedekben akár életmentő is lehet. A két oltás egyszerre is beadható a pácienseknek.

Az influenza elleni védőoltást minden évben meg kell ismételni, a védettség két hét alatt kialakul, és egy évig tart. Az őszi-téli időszakban a megelőzés szempontjából fontos lehet, hogy kerüljük a zsúfolt helyeket, gyakran mossunk kezet, szellőztessünk, és használjunk papírzsebkendőt.

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.