India: az internet-kalózkodás egyik központja

A Filmforgalmazók Szövetségének (Motion Picture Distributors' Association, MPDA) jelentése szerint India a világ egyik illegális letöltési gócpontja. A helyi letöltők száma a becslések szerint a negyedik legnagyobb a világon – írja a Google News.

2009. december 19., 13:15

Az MPDA számára készített kutatások szerint India egyike lett a világ legnagyobb kalózkodási központjainak, amellyel a helyi internetezők milliárdos veszteséget okoznak a helyi és nemzetközi filmiparnak. A tanulmányok szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada után az ázsiai országban a negyedik legmagasabb az illegális letöltők száma a világon.

A Filmforgalmazók Szövetségének közleménye szerint a legtöbb kalóz Új-Delhi, Bengaluru és Mumbai körzetében él. A helyi alkotások közül a hindi nyelvű filmek a legnépszerűbbek a jogsértő internetezők körében. A nemrég bemutatott Kaminey című filmet például már több mint 350 ezren töltötték le a BitTorrenten keresztül. A letöltések kétharmadát Indiában realizálták.

A fenti megállapítások alapjául szolgáló egyik tanulmányt a DtecNet készítette az MPDA számára. Az IP-címek lokalizálásán alapuló kutatás a fájlcserélő aktivitás nagy arányára világított rá. Az Envisional által készített másik kutatás szerint a letöltők a BitTorrent rendszert, valamint az olyan web-alapú letöltő portálokat, mint a Rapidshare vagy a HotFile használják a legnagyobb arányban a filmek, valamint televíziós műsorok letöltésére.

A Mozgókép Szövetség ázsiai kirendeltségének (Motion Pictures Association Asia-Pacific) vezetője, Mike Ellis a jelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta, határozott szerzői jogi törvényekre, erős hatósági fellépésre és szigorú büntetésekre van szükség, hogy a kalózokat elrettentse a jogsértő tevékenységtől. Hozzátette, legalább ilyen fontos, ha nem fontosabb, hogy az állampolgárok és a filmrajongó közönség végre megértse, a kalózfilmek vásárlása és letöltése komoly problémát okoz a filmiparnak, veszélyeztetve ezzel új, minőségi alkotások elkészítését.

(forrás: HENT-hírlevél)