Ilyen lesz a világvége

A maják naptára pénteken véget ér: az ősi civilizáció képviselői 2012. december 21-nél tovább nem számoltak a jövővel. Akár hiszünk nekik, akár nem, világvége legkésőbb 1 milliárd év múlva lesz, ám egy kisbolygó, vagy a napkitörések hamarabb is véget vethetnek a Földnek.

2012. december 18., 06:01

A napkitörésből érkező anyagfelhő és sugárzás összezavarhatja a földi kommunikációs és elektromos hálózatot. Mivel szinte mindent számítógépek irányítanak, összeomlásuk katasztrófát okozhat.

– A naptevékenység 22 éves ciklusokra osztható. Eddig csak gyengébb napkitöréseket tapasztalhattunk – magyarázta Kiszel Vilmos, a Göncöl Alapítvány elnöke.

Ha sikerül elhárítani a napkitörések következményeit, jönnek a szupervulkánok, írja a

Blikk.

Bill McGuire brit tudós szerint az egymást követő természeti csapások oka bolygónk légterének folyamatos felmelegedése. Ennek következménye lehet, hogy heves vulkánkitörések pusztítanak majd szerte a földön. 74 ezer évvel ezelőtt Indonéziában kitört a Toba szupervulkán, és majdnem eltüntette az emberiséget.

Újabb veszélyt jelenthetnek a felénk száguldó meteorok és kisbolygók. Az Apophis nevű kisbolygó 2029-ben Földünk mellett halad el, 2036-ban kerül a legközelebb a Naprendszerünkhöz

Ha ezt is megússzuk, a Föld akkor sem kerülheti el a sorsát, amikor a lassan kihűlő Nap vörös óriássá nő.