Így hosszabbíthatjuk meg az életünket 17 évvel

Nemdohányzó, elfogadható a testtömege, és kevés alkoholt fogyaszt? Fogadja szívből jövő jókívánságainkat! Tudósok kiszámolták, hogy 17 évvel tovább élhet, mint dohányzó, italozó, marhahúsimádó szomszédja.

2014. augusztus 30., 05:31

Semmi újdonságot nem jelent az állítás, hogy folyamatosan a tévé előtt ülni, enni, sörözni és cigarettázni egyáltalán nem egészséges. Azonban ez idáig még egyetlen tudományos kutatás sem vette górcső alá, hogy az egészségtelen életmód konkrétan milyen káros hatással lehet a megélhető életkorra. A Német Rákkutató Központ (Deutschen Krebsforschungszentrum, DKFZ) elvégezte ezt a munkát, melynek eredményét a Focus.de mutatta be.

A kutatók munkájának alapját az képezte, hogy 25 ezer német polgár életmódjának húsz éven át követett adatait dolgozták fel. Az adatok egy összeurópai tanulmányból származnak, amely az étrend, az életmód és a daganatos megbetegedések összefüggését figyelte.

Az eredményeket dr. Rudolf Kaaks, a DKFZ epidemiológusa tette közzé a BMC Medicine szakfolyóiratban. A tanulmányban azt számolták ki, hogy egy ma negyvenéves személy hány esztendőtől fosztja meg magát, amennyiben egészségtelen módon él.

A legtöbb évet a dohányzás követeli az emberektől. Amennyiben egy férfi több mint tíz szál cigarettát füstöl el naponta, az a várható élettartamából 9,4 évet veszít, nők esetében ez átlagosan 7,3 év. De a napi tíz cigarettánál kevesebb is megköveteli a magáét, átlagosan úgy 5 évet.

A további tényezők, amelyek jelentősen befolyásolják – csökkentik – a várható élettartamot, a túlsúly, illetve a kóros soványság, az erős alkoholfogyasztás és a vörös húsokban gazdag étrend. A DKFZ szerint a 30 feletti testtömegindexű (bmi) – ez kórosan túlsúlyosat jelent, az egészséges 18,5 és 24,9 között van – férfiak esetében 3,1, nőknél 3,2 évet jelent. A soványság sem biztosíték a hosszú életre, a 22,5-es index alatti testtömeg férfiaknál 3,5, nőknél 2,1 évbe kerül. Érdekes, hogy a testmozgás hiánya közvetlenül nem mutatott érzékelhető kapcsolatot a várható élettartammal, valószínűleg a hatása nyomán kialakuló karcsúbb test és jó energia-egyensúly jelenti a megszerezhető előnyt – számolt be róla az MNO.hu.

A rendszeres ivászat – több mint napi négy ital felhörpintése – a férfiakat 3,1 évvel viszi korábban a sírba. Nők esetében a tanulmány nem mutatott ki összefüggést. A túl sok vörös hús fogyasztása viszont a nők egészségére hat ki jobban, 2,4 évet veszíthetnek így a várható élettartamukból, a férfiak 1,4 évet.

Sok ember esetében dokumentálták, hogy nem csak egy rossz szokásuk van. Ezért a dr. Rudolf Kaaks által irányított kutatócsoport kiszámította azt is, hogy mekkora a kockázati tényezők együttes hatása. Az derült ki, hogy a sokat dohányzó, ivó és vörös húst fogyasztó túlsúlyos férfi a legkedvezőbb várható élettartamhoz képest 17 évvel élhet rövidebb ideig. Hasonló életmódot élő nő 13,9 évvel élhet kevesebbet.

A tanulmány azt is bemutatja, hogy milyen legkedvezőbb kombináció a várható legmagasabb élettartam eléréséhez. A 40 esztendős, nemdohányzó, kevés alkoholt és vörös húst fogyasztó, 22,5 és 24,9 testtömegindexszel rendelkező, fizikailag aktív, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó férfi várható élettartama további 47,5 év. Nőknél ez az érték még magasabb, 48,7 év.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.