Határok nélküli modellek kreativitásra és az innováció fejlesztésére

A 2009. évet az Európai Unió a Kreativitás és Innováció évének nyilvánította. A Kreativitás és Innováció Európai Éve egy olyan átfogó kezdeményezés, amelynek fő célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, milyen fontos szerepet játszik a kreativitás és az innováció Európa versenyképességének növelésében. Ezzel a kezdeményezéssel összhangban az Europrosperitas 2010 Alapítvány nemzetközi konferenciát rendezett a zsámbéki Zichy kastélyban a téma számos hazai és nemzetközi szaktekintélyének közreműködésével.

2009. október 1., 14:32

A konferencia célja az volt, hogy lendületet adjon a szükséges készségek megújulásához, a kreativitás és innováció szerepének növeléséhez a határ menti térségekben.

Bemutatták azokat a követendő kezdeményezéseket, együttműködési lehetőségeket,– és nem utolsósorban – támogatási eszközöket, amelyek a közös célok megvalósítását szolgálják. Ezzel segítik az eurorégiók fejlesztését, a határokon átívelő együttműködés kiszélesítését.

Dr. Göllner András, az Europrosperitas 2010 Alapítvány alapítójának köszöntő szavai után ismert és elismert előadók prezentálták az általuk képviselt szervezet innovációhoz kötődő célkitűzéseit, terveit, stratégiáit.

Az Európai Bizottságtól érkező első előadó felvázolta az Év célkitűzéseit és a kezdeményezés hátterét. Martin Guillermo, az Európai Határ Menti Régiók Szövetségének főtitkára, beszámolt a határon átnyúló együttműködések elősegítésére tett erőfeszítéseikről a kreativitás és innováció területén.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) tevékenységét, stratégiáját Dr. Magyar Bálint Igazgatósági tag mutatta be. Kardos Anita, a Tempus Közlapítvány csoportvezetője a kreativitás és innováció európai évének magyarországi rendezvénysorozatáról tartott előadást. Dr. Peredy Zoltán, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főosztályvezető-helyettese ismertette a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2009. évi pályázatait. Végül Losonczi Áron, a Kreativitás és Innováció Európai Évének hazai nagykövete, a LiTraCon fényáteresztő beton feltalálója beszélt világhírű találmányáról.

A program szünet utáni részében részében határon átívelő mintaprojektekkel ismerkedhettek meg a konferencia résztvevői, amelyek kiválóan példázták, hogyan lehet egy jó elképzelést sikerre vinni. Három mintaprojekt részleteibe nyerhettek betekintést a résztvevők Csizmár Péter (EBG Medaustron Hungary Kft.), Rácz Gábor (Pécsi Tudományegyetem) és Dr. Gerhard Kuschnig (Bécs Város Vízművek) előadása során.

Az Europrosperitas 2010 Alapítvány egy politikai pártoktól független civil kezdeményezés. 2005 végén indították útjára Budapesten azzal a céllal, hogy széles társadalmi összefogás és párbeszéd eszközeivel felgyorsítsa a lisszaboni célok megvalósítását a magyar határ menti övezetben.

Az Alapítvány olyan „közszféra-magánszféra partnerség” mintát követ, mely átszeli a határokat, erősíti a nemzetközi együttműködést, a népek közötti bizalmat, az egymásrautaltság szellemiségének megértését. A határokon átnyúló fejlesztési együttműködések intézményesítése révén a köz- és magánérdekek minden eddiginél erősebb összefogásával, az Europrosperitas 2010 Alapítvány stabil alapokat óhajt biztosítani az EU által megfogalmazott lisszaboni stratégiai célok megvalósításához.