Ennyi vakcinát adtak be a világban

A vakcina elosztásban továbbra is siralmas egyenlőtlenségek vannak.

2022. február 2., 14:45

Szerző:

Alig több mint egy év alatt tízmilliárd adag COVID-19 vakcinát adtak be világszerte, ami a történelem legnagyobb oltási programjává vált – írja a Nature

A Nature cikke szerint számos nemzet 2020 végén és 2021 elején kezdte meg a vakcinák beadását, azóta a világ lakosságának több mint 60%-a – 4,8 milliárd ember – kapott legalább egy adagot a COVID-19 vakcina egyikéből.

„A világ még soha nem látott ilyen gyors terjedést egy új, életmentő technológiában”

– mondta Amanda Glassman, a washingtoni Center for Global Development ügyvezető alelnöke. Hozzátette: „A folyamatban lévő erőfeszítések inspirálóak”

De, amint arra a kutatók tavaly figyelmeztettek, amikor az első egymilliárd adagot beadták – még mindig óriási egyenlőtlenségek vannak a hozzáférésben: az alacsony jövedelmű országokban az embereknek mindössze 5,5%-a kapta meg a vakcina mindkét adagját. 

Ezzel szemben a világ számos magas és közepes jövedelmű országaiban, már most a harmadik vagy akár negyedik adag beadását célzó programokat hajtja végre, és ezek a megerősítő oltások jelenleg, a világszerte naponta beadott összes COVID-19 vakcinaadag körülbelül egyharmadát teszik ki.

Egyes tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez a folyamatos egyenlőtlenség növeli annak kockázatát, a rosszul beoltott népességből új SARS-CoV-2 változatok jelennek meg

(Kiemelt képünk illusztráció: Egészségügyi dolgozó koronavírus elleni vakcinával olt a krakkói Tauron Arénában felállított oltóponton 2021. május 7-én. Fotó: NurPhoto/AFP | Beata Zawzel)