Forradalmi felfedezés a cukorbetegség kezelésére

Egyre több bizonyíték szolgál arra, hogy a zsíranyagcseréért felelős hormon, a leptin helyettesítheti a diabétesz kezelésére használt inzulint.

2013. szeptember 8., 13:09

Egy kísérletben a Genfi Egyetem Roberto Coppari vezette kutatócsoportja olyan egereket vizsgált, amelyeknek szervezete nem állította elő a cukor lebontásához szükséges inzulin hormont. A kutatók közvetlenül az állatok agyába fecskendezték a zsírbontó leptint, így azonosítani tudták azokat az agysejtek, amelyek a leptin vércukorcsökkentő hatásáért felelősek – olvasható a Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmányban.

Ezután a kutatók megállapították, mely szövetek veszik fel a leptin által előkészített vércukrot. A májat, bizonyos izmokat, valamint a zsírt égető barna zsírszövetet sikerült azonosítaniuk – közölte a Genfi Egyetem. „A frissen nyert információknak köszönhetően alternatívákat találtunk az inzulin helyettesítésére” – hangoztatta Coppari. Az inzulin ugyanis veszélyes is lehet: helytelen adagolása miatt lezuhanhat a vércukorszint, ez pedig eszméletvesztéssel is járhat. Ezen kívül emeli a vérnyomást és a koleszterintszintet is, ezért sok idős cukorbeteg szív- és érrendszeri problémáktól is szenved – írja a hirado.hu.

A leptin azonban úgy tűnik, jobb ellenfele az inzulinnal ellentétes hatású glükagon hormonnak, egyértelműen pontosabban állítja be a vércukorszintet. Nem okoz vészes vércukorhiányt, lebontja a zsírszövetet, ráadásul csökkenti az étvágyat is – közölték a kutatók.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.