Felépítik a Titanic élethű mását

A Titanic élethű mását építik meg egy közép-kínai megyében, ahol a 20. század elején történt hajószerencsétlenség emlékére témaparkot is létesítenek – írta a South China Morning Post című hongkongi újság.

2014. január 13., 12:21

A terveket a lap beszámolója szerint vasárnap jelentették be Kína különleges igazgatású területén. Ezek szerint a több mint egymilliárd jüanos (mintegy 36 milliárd forintos) beruházással megvalósuló építkezés legkorábban 2016-ra készülhet el. A projektet az amerikai terveket felhasználva egy magántulajdonban lévő kínai energiaipari cég finanszírozná, írja az MTI.

A projekt helyszínéül a Szecsuán tartománybeli Tajing megyét választották, amely a „kínai Holt-tengerként” is emlegetett sós vízű taváról híres. A szerencsétlenül járt óceánjáró mását itt állítanák fel, de a hajón túl egy a tragédiát felelevenítő történeti múzeum is helyet kapna a témaparkban. A látogatóknak az ütközés átélésére, szimulációjára is lehetőségük adódna.

A Titanic története és annak feldolgozása rendkívül népszerű Kínában, a James Cameron jegyezte film 3D-s változata minden idők legnagyobb bevételét hozó mozinak bizonyult a kelet-ázsiai országban. Az 1912 áprilisában elsüllyedt óceánjáró másának építkezése sem az első próbálkozás lesz az országban: hasonló projektbe kezdett tavaly februárban a Csinling nankingi székhelyű állami vállalat Clive Palmer ausztrál bányamágnás megrendelésére.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.