Felbecsülhetetlen leletre bukkantak a régészek

Kerti szökőkúttal díszített gazdag kúria maradványait tárták fel régészek az Izrael középső részén fekvő Rámlában.

2013. december 9., 16:13

A 10., korai 11. századból származó lakóházra és kertjére egy autópályahíd építési területének régészeti feltárásakor bukkantak rá a szakemberek.

"Úgy tűnik, hogy egy tehetős család háza állt ezen a helyen, és kertjüket szökőkút díszítette. Ez az első alkalom, hogy szökőkutat találtunk Rámla annak idején jóval tehetősebb óvárosán kívül, ahol régészek már találtak a fátimidák időszakából származó szökőkutakat – közölte Hagit Torge, az izraeli régészeti hatóság feltárásokért felelős igazgatója.

A szakemberek két lakószobát találtak, a közelükben egy mozaikból készült, cementtel és kőlapokkal borított szökőkútra bukkantak. Feltárták a csővezeték-hálózatot, amelynek egy része égetett agyagból készült, kőkorsókba csatlakozott és elvezetett a szökőkúthoz. A birtok közelében egy nagy ciszternát is találtak, csővezetékrendszerrel és víz szállítására alkalmas csatornákkal.

A feltárás helyszínén olajlámpákra, csontból készült babák darabjaira és bababölcsőre is bukkantak.

"Ez az első alkalom, hogy teljesen érintetlenül megmaradt szökőkút-vezetékrendszerre bukkantunk. Más szökőkutak vezetékrendszerei nem élték túl azt a földrengést, amely a térséget Kr.u. 1033 és 1068-ban rázta meg – magyarázta Torge.

Ramlát a 8. században alapította Szulejmán Ibn Abd al-Malik kalifa. A Kairóból Damaszkuszba vezető út mellett fekvő település stratégiai elhelyezkedése miatt lett fontos gazdasági központ. Az egész térség azonban elhagyatottá vált a 11. század közepén, valószínűleg egy földrengés következtében.

Amikor a feltárással végeznek, a szökőkutat ki fogják állítani Rámlában – olvasható a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő hírportálon, írja az MTI.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.