Évszázados rejtély oldódott meg

Az egyiptomi fáraó meggyilkolásával a saját fiát vádolták, akit végül vagy megfojtottak, vagy öngyilkosságra kényszerítettek. Az összeesküvők ellen lefolytatott per bíráit a vádlott háremhölgyek csábították el, a bírák füle és orra bánta ezt.

2012. december 18., 16:55

Több mint egy évszázada próbálják az egyiptológusok megfejteni, hogy miként hunyt el III. Ramszesz fáraó, írja az

Origo. A rejtélyes haláleset a Science folyóirat hírportálja szerint Kr. e. 1155-ben történt, de más források ezt az eseményt Kr. e. 1556-ra teszik, sőt Kákosy László magyar egyiptológus szerint cask 1551-ig élt III. Ramszesz. Az eset különlegessége, hogy fennmaradt egy per anyaga, amelyet az állítólagos merénylő(k) ellen folytattak le. A fennmaradt szöveget az úgynevezett Torinói Jogi Papirusz tartalmazza.

A feltevések szerint egy véres államcsíny során ölték meg a fáraót. Mostanáig kétséges volt azonban, hogy egyáltalán így történt-e a dolog, és ha igen, akkor ki irányította az összeesküvőket. A BMJ (British Medical Journal) nevű folyóiratban most megjelent friss tanulmány szerint a fáraó torkát elvágták, és az összeesküvők egyik vezetőjét, Ramszesz fiát, Pentawert utóbb megfojtották.

A kutatók azután jutottak erre a következtetésre, hogy tanulmányozták a Deir-el-Bahari környékén talált leleteket. Két múmiát vizsgáltak CT-vel és a DNS-üket is elemezték. Az egyik múmia Ramszeszé volt, a másik pedig egy eddig nem azonosított, 20 év körüli fiatalemberé, akit Ramszesszel együtt temettek el.