Europrovinciális világunk

2012. április 11., 14:54

Az előző hétvégét Prágában töltöttem barátaimmal, akik döbbenten kérdezősködtek arról, mi folyik minálunk. Ugyanakkor a prágai hírcsatornák mindenike, szinte óránként, meglehetősen kárörvendő felütésekkel sugározta az elnöki plágium helyzetét, képernyőre téve a szakértői (szenátusi) álláspont szövegét is.

Ezek után jött hír arról, hogy nem a plagizáló mondott le, hanem a rektor, aki a plagizálást elítélve bejelentette a doktori cím visszavonását. Méghozzá arra való hivatkozással, hogy védi az egyetem érdekeit. Védi. Kitől is? A kormánytól! Pontosabban Réthelyi minisztertől, akinek feladata az egyetem támogatása. A megszégyenített, megszégyenült, lemondott plagizátort pedig, aki magának is igényelte az ártatlanság védelmét (sic), pártja felállva tapsolta meg, mint egy kiérdemesült bonvivánt a jutalomjátékán. Furcsa ez a mi kis europrovinciális világunk!

Hírt lehet olvasni arról is, hogy elkezdődött a hajsza a botrányt kirobbantó blogger után, sőt Orbán és Gyurcsány diplomája után is. Hát tényleg elment az esze mindenkinek? Ez már valóban europrovinciális stílus. Mint az a római katalikus plébános, aki a KÉSZ nevében írásban hurcolta meg azokat, akik felfedték az erkölcstelenséget, és nem átallották közzétenni. Ez a plébános, úgy látszik, megfeledkezett arról, hogy van az általa hirdetett tízparancsolatban egy olyan tétel is: „Ne lopj!” Furcsa ez a mi kis europrovinciális világunk!

Véget ért az LMP népszavazási aláírásgyűjtése. A négy kérdés mindenike társadalmi, szociális problémáinkról szólt: tankötelezettség, munkanélküli-segély, alkalmazotti próbaidő, éves szabadság kiadása.

Mégis, mintha összkormányzati, összpolitikai, összpárti és összmédiás ellendrukkerséget lehetett volna észlelni. Mintha az LMP-n kívül senkinek sem lenne érdeke, hogy ezek a kérdések megnyugtatóan, az érintettek által legyenek eldönthetőek. Már sejteni vélem azt az örvendezést, amit egyes sajtóhelyek részéről majd észlelni lehet. Pedig csak saját veszteségünknek örülhetnének, ha így lesz. Csodálkoznék, ha a parlamenti többség mégis kegyesen engedélyezné a szociális népszavazás kiírását. De ettől valószínűleg nem kell tartanom.

Csudálatosan furcsa ez a mi kis europrovinciális világunk!

Kuthi Csaba

Tállya