Ennyi ideig lesz magas az ellenanyagszint a Moderna harmadik oltásával

Az emlékeztető adag beadását követő négy hétben húszszorosára emelkedik az ellenanyagszint. Aztán elkezd csökkenni.

2022. január 27., 19:30

Szerző:

A Moderna szakemberei úgy tapasztalják, hogy a ráerősítő oltás 6 hónappal annak beadása után már csökkent mértékben fejti ki védő hatását az omikron koronavírus-variánssal szemben – írja a Webbeteg a New England Journal of Medicine című szaklapban közzétett vizsgálatok alapján. 

A Moderna eredeti kétdózisú oltási sorozata által kiváltott ellenanyag szint laboratóriumi körülmények között továbbra is semlegesíti (neutralizálja) az omikron variánst, azonban ezek a szintek most az omikron ellenében 35-szörösen alacsonyabbak. A Moderna emlékeztető-oltása pedig négy héten belül hússzoros antitestszint-emelkedést okozott, viszont fél év után ismét visszaesik. 

Mint írták, az antitestek száma az omikronnal szemben mintegy 6 hónap után csökkentek le, jelentette be most a gyógyszercég. A csúcspontot nagyjából 1 hónappal a ráerősítő oltás után érte el, majd a hatodik hónapra a semlegesítő (neutralizáló) antitestek szintje kevesebb mint hatodrészére esett vissza, és ami még aggasztóbb, ez a csökkenés gyorsabban következett be, mint amit korábban az eredeti vírussal szemben tapasztaltak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)