Energiaválság: hihetetlen, hogy ezt is leállítják

A CERN a szokásosnál hamarabb állítja le a Nagy Hadronütköztetőt az energiaválság miatt.

2022. november 14., 10:54

Szerző:

A CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) a Nagy Hadronütköztetőt és a gyorsítókomplexum egyéb berendezéseit télre rendszerint leállítja, de most a szokottnál két héttel előbbre hozták ennek kezdetét és jövőre is új szabályok lépnek érvénybe az energiával való spórolás miatt – írja a raketa.hu.

Elérte az energiaválság a Nagy Hadronütköztetőt is

A CERN bejelentése szerint az európai energiakrízis kialakulása miatt új szabályokat hoztak a kutatói komplexumuk működését illetően és a gyorsítókat, beleértve a Nagy Hadronütköztetőt (Large Hadron Collider, LHC) is, a szokottnál előbb állítják le a téli időszakra: már két hét múlva, november 28-án véget érnek a tudományos kísérletek átmeneti időre. A francia-svájci határon található laboratórium összesen nyolc gyorsítót és két lassítót foglal magában, amelyeknek működtetése hatalmas energiafogyasztással jár, de ezek közül is kiemelkedik a Nagy Hadronütköztető, ami önmagában a CERN teljes energiaigényének körülbelül a feléért felelős.

A szervezet leírása szerint a komplexum üzemelése 300 ezer brit otthon fogyasztásával vetekszik, ez évente 1,3 TWh energiahasználatot jelent, de a fogyasztás nem egyenletes az év folyamán: májustól december közepéig tart a csúcsidőszak (ilyenkor Genf összfogyasztásának harmadát használják el), majd a téli hónapokban akár 60 százalékkal is csökkennek az értékek, többek között a Nagy Hadronütköztető leállása miatt is.

Az energiahatékonyság növelése, illetve az energiaigény csökkentésének kérdése már korábban is felmerült, nem csak a CERN, de a leendő új építésű gyorsítók kapcsán is, viszont a jelenlegi európai energiakrízis az eddigieknél nagyobb nyomást helyezett a kutatási szervezetre is a redukálást szolgáló protokollok bevezetésének terén.

A CERN november 11-ei jelentése szerint a szokásos év végi műszaki leállást (year-end technical stop, YETS) két héttel előbbre hozták, vagyis már november 28-án szünetelnek a Nagy Hadronütköztetőben zajló tudományos kísérletek is, valamint 2023-ban 20 százalékkal kevesebbet használják majd a gyorsítókat.

„Az energiával való spórolás mindannyiunk felelőssége minden nap és mind hozzájárulhatunk a közös erőfeszítésekhez” – írja a CERN közleményében.

(Kiemelt képünk: A nagy hadronütköztető gyűrű, az LHC egyik detektora az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nemzetközi részecskefizikai kutatóközpontjában. MTI/EPA/Adam Warzawa)