Eltagadott hősök

2016. június 24., 10:54

Riportregény egy olyan helyről, ahol megtörtént a lehetetlen.

Salamon Mihály Keresztény voltam Európában című könyve magyar cionista ellenállókról szól. Azt mutatja be, milyen valószínűtlen események történtek 1944 második felében a budapesti Üvegházban, Weiss Gyula üveg-nagykereskedő raktárházában, ahol a svájci követség rendezte be érdekképviseletének kivándorlási osztályát.

A német megszállás idején, sőt a nyilas rémuralom hónapjaiban Carl Lutz konzul vigyázó tekintete mellett itt olyan cionista intézmény működött, ahol valódi kivándorlási dokumentumok mellett hamis védlevelek ezrei készültek. Az épületre július 24-én került fel a svájci tábla, és decemberben itt már kétezer embert bújtattak, egyben az Üvegház lett vakmerő cionista fiatalok ellenállásának központja is.

A szerző, az 1897-ben született Salamon Mihály a harmincas évektől volt a vallásos cionisták mozgalmának egyik vezetője, a Palesztina Hivatalt felügyelő-bizottság egyik tagja Budapesten. A cionisták mozgalma sokszínű, főként baloldali érzelmű szervezetek laza szövetsége volt négy-ötezer taggal. Csak az kötötte őket össze, hogy a zsidók hátrányos megkülönböztetése elől a brit protektorátus alatt élő Palesztinába szerettek volna kivándorolni. Adódott tehát, hogy az alija szervezésének örve alatt egyre szélesedő és egyre veszélyesebb zsidómentő akcióknak ők lettek főszereplői. Salamon az üvegházi apparátus egyik vezetője volt, és élményeiről a háború után írott könyvét már Izraelben fejezte be, miután 1949-ben kivándorolt. Visszaemlékezése ott jelent meg – magyarul.

A könyvet Magyarországon most először a Napvilág Kiadó jelentette meg. A szerkesztő és az utószót jegyző Vámos György a 168 Órának elmondta: ennek a könyvnek a legnagyobb érdeme a szemtanú az események fősodrából érkező elbeszélő hitelessége. Tudatunkban eltagadott, félig-meddig bevallott, kiszínezett történetekkel feldúsított történelem él, pedig az új nemzedékek csak akkor kerülhetik el a tragédiákat, ha a hiteles történelem biztos talaján állnak.

B. J.