Elpusztult a világ leghíresebb pókja

A világűr meg se kottyant neki, ám Washington levegője megölte – tudósított a Neffinek becézett, Nefertiti nevű pók haláláról a Yahoo hírportál.

2012. december 6., 15:37

Neffi volt az első Johnson ugrópók (Phidippus johnsoni), ami fajtájának úttörőjeként járhatott a világűrben, és vissza is tért onnan. Az állat nem egyedül, hanem Kleopátra nevű partnerével indult útnak, de Kleopátra nem élte túl a visszatérést a Földre, írja az

Index.

Kleopátrával ellentétben Neffi kibírta a több mint 67 millió kilométeres utazást, majd száz napnyi súlytalanságban is életben maradt a Nemzetközi Űrállomáson. Az állatnak a Földre való visszatérés sem ártott meg: Neffi október 3-án landolt a Csendes-óceánon, a SpaceX Dragon űrkapszulájával. Az élelmes pók az űrben is maga gondoskodott a táplálkozásáról; útravalóként muslicákat csomagoltak neki, amiket rendre elejtett.

Az űrutazás befejeztével Neffit nem engedték szabadon, hanem a washingtoni Természettörténeti Múzeumban figyelték az állat viselkedését, ahol a visszatérése után kiállították. Az űrutazó pókot azonban négy nap után holtan találták. Nem kizárt, hogy Neffi természetes halállal hunyt el, mivel már tízhónapos volt, ami a fajánál idős kornak számít: a Johnson ugrópókok általában egy évig élnek.