Élhetetlenné válik a Közel-Kelet a hőség miatt

Drámaian megnőhet a klímaváltozás miatti menekültek száma a jövőben. A Max Planck Kémiai Intézet és a nicosiai Cyprus Institute számításai szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában annyira megnőhet a forróság, hogy alkalmatlanná válik az emberi életre – írja az Index.

2016. május 8., 05:59

A cél, hogy legalább két Celsius-fokkal csökkentsék a globális felmelegedést, nem elég ennek a forgatókönyvnek a megelőzéséhez. Pedig az ENSZ legutóbbi klímacsúcsán erről állapodtak meg a tagországok.

A nyarak már most nagyon melegek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ráadásul az előrejelzések szerint kétszer olyan gyorsan melegszik itt az átlaghőmérséklet, mint a világ többi részén. Ez azt is jelenti, hogy melegebb napokon a hőmérséklet elérheti a 46 Celsius-fokot. És ez nem a távoli jövőben várható, hanem a század közepére.

Az 1970-es évek óta megduplázódott az extrém meleg napok száma. Az 1986 és 2005 közötti időszakban évente átlagosan 16 napon volt extrém meleg, ez a század közepére évi 80 napra nő, a század végére pedig 116 napra.

Az egyre nagyobb légszennyezéssel egybekötve ez a forróság elviselhetetlen lesz, és arra kényszeríti az ott élőket, hogy elköltözzenek. Több mint 500 millióan élnek a térségben, amely már most is jobban ki van téve a globális felmelegedésnek.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.