Ekkora kisbolygó még nem jött ilyen közel

Fél kilométer átmérőjű aszteroida repül el a Föld mellett január végén, de nem jelent majd veszélyt a bolygóra – közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

2015. január 16., 05:33

A 2004 BL86 nevű aszteroida január 26-án 1,2 millió kilométerre közelíti meg a Földet, azaz körülbelül háromszor olyan messze lesz, mint a Hold. Az ismeretek szerint egyetlen hasonló méretű kisbolygó sem közelítette még meg ennyire a Földet.

Az aszteroidát, amelyet először 2004-ben pillantottak meg Új-Mexikóból, ezúttal is látni lehet majd teleszkópokkal és erősebb távcsövekkel – írja az MTI.

Egy évvel ezelőtt a 45 méter széles 2012 DA14 aszteroida körülbelül 27 800 kilométerre közelítette meg a Földet, ami szintén rekordnak számít az ilyen méretű kisbolygók esetében.

A kisbolygók vagy aszteroidák a Nap körül keringő szilárd anyagú égitestek, néhányuk saját holddal is rendelkezik. Legtöbbjük feltehetően a Naprendszer kialakulásának korai szakaszából származik.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.