Éjjel észlelték a fenékhegyet


A New Hampshire-i Egyetem kutatói a tengerfenék feltérképezése közben új fenékhegyre bukkantak a Csendes-óceánon a Johnson-atoll közelében. Csúcsa 1100 méteres magasságba emelkedik az 5100 méter mélyen fekvő óceáni fenékről.

2014. szeptember 5., 16:28

A fenékhegyet augusztusban fedezték fel, amikor a James Gardner vezette kutatócsapat feltérképező misszión volt azzal a céllal, hogy felvázolja az amerikai kontinentális talapzat külső határait. A kutatók többsugaras akusztikus mélységmérő technológiával készítettek részletes felvételeket a tengerfenékről, amikor egyik éjjel észlelték a fenékhegyet, amelyet teljes egészében meg tudtak vizsgálni.

Az egyelőre névtelen képződmény a lakatlan Jarvis-szigettől mintegy 300 kilométerre délkeletre terül el, a Csendes-óceán középső területének egyik kevésbé ismert régiójában. Elhelyezkedése miatt Gardnert nem is lepte meg annyira a felfedezés – írja a

hirado.hu.

„Az ilyen fenékhegyek mindennaposak, de nem sok ismeretünk van róluk, főként mivel a vizsgálandó területeket korábban még senki sem térképezte fel" – magyarázza. Hozzátette, mivel a tengerfenék nagy részéről csak kis felbontású műholdas adatok állnak rendelkezésre, számos ilyen méretű fenékhegy nem tűnik ki eme információk közül, ám a korszerű akusztikus missziók elől már nem bújhat el.

A vulkáni fenékhegy az Egyesült Államok kizárólagos gazdasági övezetén belül helyezkedik el, így az ország fennhatósága alá tartozik.

A kutatóknak még fel kell térképezniük a fenékhegy környezetére gyakorolt hatásait. Ezek a víz alatti hegyek gyakran változatos tengeri élővilágnak nyújtanak otthont, többek között kereskedelmileg értékes halfajoknak. Ugyanakkor, az újonnan megtalált képződmény Gardner szerint túl mélyen van ahhoz, hogy gazdag halállománya legyen. Éppen mélysége miatt navigációs veszélyt sem hordoz. Korát 100 millió évre becsülik.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.