Egy szempontból a legjobb egyetemek között a Semmelweis

A világ 10 legjobb egyeteme között szerepel a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) 2021-es University Impact rangsorában Egészség és jólét (Good Health and Wellbeing) kategóriában.

2021. április 22., 20:03

Szerző:

Az összesített eredmények alapján a Semmelweis továbbra is a 400-600. hely között szerepel.

A rangsor idén 3. alkalommal jelent meg és összesen 1115 egyetem szerepel rajta. A THE University Impact Rankings az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján, társadalmi és gazdasági hatásukat figyelembe véve rangsorolja a világ felsőoktatási intézményeit – írta a Blikk.

A THE legfrissebb világrangsorának Egészség és jólét (Good Health and Wellbeing) területén a Semmelweis Egyetem a 10. helyet szerezte meg, ezzel 45 helyet lépett előre. Ebben a kategóriában három további magyar intézmény szerepel:

  • a Debreceni Egyetemet a 87.,
  • a Pécsi Tudományegyetemet a 101-200.,
  • a Szegedi Tudományegyetem pedig a 301-400. helyen rangsorolják.

Az idén harmadjára elkészített rangsor az ENSZ ún. Fenntartható Fejlődési Céljait veszi alapul. Összesen 17 ilyen célt nevezett meg az ENSZ 2015-ben, ezek egyike az Egészség és jóllét, amelyen a Semmelweis Egyetem kiemelkedően jól teljesített. Emellett másik öt területen mérettette meg magát az intézmény:

  • Ipar, innováció és infrastruktúra (Industry, Innovation and Infrastructure) területén a 201-300. helyen;
  • a Felelős fogyasztás és termelés (Responsible Consumption and Production) listáján a 301-400. helyen;
  • a Nemek közötti egyenlőség (Gender Equality) terén a 401-600. helyen;
  • Klímaváltozás (Climate Action) terén 401+ helyen;
  • a Partnerség a célok tekintetében (Partnerships for the Goals) nevű, a rangsorban kötelezőnek számító listán pedig a 801-1000. helyen végzett a Semmelweis Egyetem.

A THE Impact rangsora 2019-ben jelent meg először, akkor 76 ország több mint 450 egyeteme szerepelt rajta. Az elmúlt években azonban jelentősen bővült a rangsorban induló intézmények köre, 2020-ban már 768-ra, idén pedig már 1115-re emelkedett a résztvevő felsőoktatási intézmények száma. Az összesített rangsort tekintve az első 600-ba a Semmelweis Egyetemen kívül három másik hazai intézmény került be: a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

 

(Kiemelt kép: A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatói a Karancsaljai Napfény Óvoda dolgozóinak koronavírus-szűrésén a nógrádi település községházában 2020. december 4-én. Folytatódik a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként. MTI/Komka Péter)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.