Egy olcsó antidepresszáns ígéretesnek bizonyul a COVID-19 kezelésében

Jelenleg depresszió és kényszerbetegségek kezelésére használják. 

2021. október 28., 16:21

Szerző:

Egy pár dolláros antidepresszáns segíthet a koronavírus korai kezelésében, a gyógyszer hatékonyságával elérhetik, hogy kevesebb legyen a kórházakban ápoltak száma – írja az AP News.

A kutatók, a depresszió és a kényszerbetegség kezelésére használt gyógyszert tesztelték, amely ígéretesnek tűnik, előzetes vizsgálatoknál, az antidepresszáns csökkenti a gyulladást, és kisebb vizsgálatokban ígéretesnek tűnt. Az eredményeket megosztották az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettel, és remélik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ajánlást fogalmaz meg, azzal kapcsolatban, hogy szélesebb körben forgalmazhassák a gyógyszert. 

Dr. Edward Mills, a vizsgálat társkutatója elmondta, ha a WHO is ajánlja, utána sok szegény országban könnyen elérhetővé válik majd a gyógyszer. 

„Reméljük, hogy ez sok megmentett élethez fog vezetni”

– tette hozzá a kutató. 

A fluvoxamin nevű tabletta 4 dollárba kerülne (körülbelül 1200 forint). Összehasonlításképpen, az antitestes IV-kezelés körülbelül 2000 dollárba (600 000 forint) kerül, és a Merck kísérleti vírusellenes tablettája a COVID-19-re körülbelül 700 dollár (210 000 forint) egy kúra. Egyes szakértők azt jósolják, hogy a különböző kezeléseket végül kombinálva fogják alkalmazni a koronavírus elleni küzdelemben.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2019. november 7. Gyakorlati órán vesznek részt a hallgatók a IX. kerületi Hőgyes Endre utcai Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszerészeti Intézet tangyógyszertárában 2019. november 6-án. Fotó: MTI/Mohai Balázs)