Egy magyar egyetemista győzött a nemzetközi matekversenyen

Ötszázkilencven diákot hagyott maga mögött az ELTE diákja. 

2021. augusztus 8., 19:01

Szerző:

Az ELTE matematika szakán végzett diák nyerte a 28. International Mathematics Competition for University Students (IMC) nevű egyetemisták részére szervezett nemzetközi matematikai versenyt. Gáspár Attila a Grand Grand First Prize nevű díjat vehette át. Az esemény az egyik legrangosabb versenynek számít. Hagyományosan Bulgária ad otthon a versenynek, de a koronavírus-járvány miatt online rendezték meg. 

A verseny két napig tart és összesen nyolc matematikai feladatot kell megoldaniuk a versenyzőknek. A megmérettetést nagyon szigorúan ellenőrzik az online körülmények között is. A 590 hallgató részéről beadott dolgozatokat, a csapatok vezetőiből összeállt zsűri javította ki. Idén 160 egyetem vett részt a versenyen. Gáspár Attila a nyolcvanból, hetven pontot szerzett, ezzel messze lehagyta maga mögött a mezőnyt. Az ELTE közleménye szerint a teljes magyar csapat remekül szerepelt. 

Csoportban az egyéni pontszámok alapján, a Szentpétervári Állami Egyetem csapata győzött. A második helyen az izraeli, a harmadikon pedig a lengyel csapat végzett. A magyar delegációt, Ágoston Tamás, a Matematikai Intézet doktorandusza irányította. A verseny egyik főszervezője pedig nem először Kós Géza, az ELTE Matematikai Intézetének adjunktusa volt.

 

(Kiemelt kép: illusztráció: Résztvevők a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én. MTI/Bruzák Noémi)