Egy évre az űrbe költözik két asztronauta

Scott Kelly amerikai és Mihail Kornyijenko orosz űrhajósok 12 hónapot fognak eltölteni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Ez lesz a leghosszabb időtartam, amit ember valaha eltöltött a 400 km magasan keringő kutatóbázison.

2015. március 28., 15:16

Kettejüket elkíséri Gennagyij Padalka kozmonauta is, aki azonban fél év után visszatér majd a Földre.

Űrhajójuk szombaton sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tájékoztatása szerint.

Az űrhajósok tulajdonképpen emberkísérlet alanyai lesznek: a kutatók arra kíváncsiak, hogyan hat az emberi testre, ha hosszabb ideig mikrogravitációban kell élnie. A következő évben nyert információkat egy későbbi, emberes Mars-misszió során tudják hasznosítani.

Habár az ISS történetében rekord az egyéves űrbéli tartózkodás, a korábbi orosz Mir űrállomáson annak idején négy kozmonauta is eltöltött ennél több időt. Valerij Poljakov 1994-95 között egyvégtében több mint 437 napot töltött az űrben.

(

BBC)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.