Mutánsgenerátor lehet az egyik Covid-gyógyszer

Aggasztó tanulmányok látták meg a napvilágot.

2022. január 6., 09:30

Szerző:

Hatékony az egyik amerikai Covid-gyógyszer, a másik az újabb mutációk miatt aggályos lehet – írja csütörtöki cikkében a 24.hu.

Mint azt a cikk írja, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) koronavírus elleni használatra vészhelyzeti engedélyt adott a Merck gyógyszergyár szerére, a molnupiravirra.

Habár a tanulmányok szerint a gyógyszer mérsékelten hatékony a koronavírus ellen, több kutató is felhívta a figyelmet arra, hogy az újonnan engedélyezett gyógyszer

elősegítheti az új, potenciálisan veszélyesebb variánsok születését, ráadásul akár rákkeltő is lehet, és születési rendellenességeket okozhat.

A Pfizer szintén vészhelyzeti engedélyt kapott paxlovid gyógyszeregyüttese ugyan hatásosabb, mint a molnupiravir, de itt meg a mellékhatásokra érdemes figyelni.

A két gyógyszer fogadtatása azonban korántsem volt felhőtlen

A kutatások szerint ugyanis igaz, hogy 30 százalékkal előzi meg a molnupiravir a korházba kerülés esélyét egy ötnapos kúrával, azonban számos súlyos rendellenességet okozhat.

Igazi mutánsgenerátor lehet a gyógyszer

Michael Z. Lin orvos, a Stanford Egyetem biomérnöki és neurobiológiai tanszékének segédprofesszora és a Harvard Medical School professzora, William A. Haseltine elmondása szerint alapvetően két probléma van a Merck gyógyszerével:

  1. az egyik az, hogy mutagén szer, azaz potenciálisan születési rendellenességet és rákos megbetegedéseket is okozhat, a másik pedig az,
  2. hogy hatásmechanizmusa eredményeként hozzásegítheti a vírust az újabb és újabb variánsok kialakításához.
„A molnupiravir egy nukleozid analóg gyógyszer, azaz beépül a vírus-RNS-be, ott nagyon sűrűn hibákat okoz, és előbb-utóbb elpusztítja a vírust”

– magyarázta a 24.hu-nak Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus, aki szerint a szer gyakorlatilag képes a „haláláig mutálni” a vírust.

„Ennek azért megvannak a veszélyei. A vírusban keletkezhetnek olyan mutációk is, amelyek túlélik ezt a kezelést, és elszabadulva újabb variánsok tömegét hozhatják létre”

– idézi a cikk Sarkadit.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)