A Földhöz hasonló bolygót találtak

Persze nagyon, de nagyon messze van.

2021. augusztus 5., 20:34

Szerző:

Földhöz hasonlatos bolygó létére találtak bizonyítékot 35 fényévnyi távolságban a kutatók. Egy csillag körül több bolygót is felfedeztek, amelyek közül az egyik a rendszer lakhatósági zónájában található. „Bizonyítékaink vannak arra, hogy egy Föld-szerű bolygó van a rendszer lakhatósági zónájában” – mondta Olivier Demangeon, a Portugáliában lévő Portói Egyetem Asztrofizikai Intézetének kutatója, az eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője.

Ennek a Naprendszeren kívüli, Földhöz hasonló méretű égitestnek a felfedezése az élet utáni kutatás fontos lépése – véli a szakértő. Ez a bolygó olyan légkörrel rendelkezhet, amely képes az élet támogatására – jelentette ki María Rosa Zapatero Osorio, a madridi Asztrobiológiai Központ munkatársa. Ez az L 98-59 csillagrendszer központjához legközelebb lévő égitest, és a legkönnyebb exobolygó, amelynek tömegét a radiálissebesség-mérés segítségével sikerült megmérni.
 

Az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerzői szerint felfedezésük egy technikai áttörés eredménye. „Az Espresso által biztosított precizitás és stabilitás nélkül ez a mérés nem lett volna lehetséges. Ez egy lépés előre abban, hogy meg tudjuk mérni a legkisebb bolygók tömegét a Naprendszeren túl is” – idézi Zapatero Osoriót a Phys.org tudományos ismeretterjesztő portál. Azonosítottak egy olyan bolygót is a lakhatósági zónában, mely nagy valószínűséggel úgynevezett óceánbolygó lehet: tömegének akár 30 százalékát alkothatja víz.

 

(Kiemelt kép: illusztráció: A Földet ábrázoló hatalmas kupola az ENSZ 23. nemzetközi klímakonferenciájának (COP 23) helyszínén, a nyugat-németországi Bonnban 2017. november 7-én. Az éghajlatváltozás okozta globális kihívásokra megoldást kereső éves tanácskozást idén november 6. és 17. között rendezik a Fidzsi-szigetek elnökletével. MTI/EPA/Philipp Guelland)