Ebben a kérdésben a tudósok között sincs egyetértés

Ősi szárazföldi zuzmók és más mikrobiális telepek fosszíliáinak tartja egy amerikai kutató a korábban tengeri élőlények elődeinek tekintett, több száz millió éves többsejtű ősmaradványok egy részét.

2012. december 15., 06:01

Az úgynevezett ediakara-fauna (amelybe – neve ellenére – nemcsak állatok tartoztak) ősmaradványainak korát 542-635 millió évesre becsüli a tudomány. A fosszíliákat 1946-ban fedezték fel először az ausztráliai Ediacara-dombságon – innen kapta a nevét –, de később másutt is találtak hasonló korú és kinézetű őslényeket a világon. A vöröses talajban megőrződött lenyomatokról mindezidáig úgy vélték a kutatók, hogy tengeri medúzák, férgek, tollak és más soksejtű élőlények maradványai.

Ezzel az elképzeléssel száll vitába az Oregoni Egyetem szakértője, Gregory Retallack az e heti Nature hasábjain. Az ausztrál születésű Retallack sok éve tanulmányozza már az ediakara időszak talajmintáit és ősmaradványait Dél-Ausztráliában. Most a legmodernebb kémiai és mikroszkópos vizsgálóeszközök – például elektron mikropróba vizsgálat és pásztázó elektronmikroszkóp – bevetésével vizsgálta újra a fosszíliákat rejtő talajmintákat, írja az

Origo.