Csontvelő-átültetés gyógyított meg két beteget

Csontvelő-átültetés gyógyított meg két ausztrál beteget a rákból és az AIDS-ből – hangzott el Sydney-ben egy konferencián, amely néhány órával előzte meg a melbourne-i AIDS-világkongresszus megnyitóját.

2014. július 22., 12:22

A két beteget a sydney-i St. Vincent kórházban kezelték. Az egyik beteg Hodgkin-limfómában szenvedett, és 2010-ben kapott csontvelő-átültetést. Donorja olyan ember volt, aki genetikai védelemmel rendelkezik a HIV-vel szemben – számolt be róla a Híradó.hu.

A második páciens akut leukémiája gyógyítására kapott csontvelőt 2011-ben, és szintén megszabadult a HIV-től, bár a donornak nem volt semmilyen ismert genetikai immunvédelme. Óvatosságból mindkét betegnél folytatták az antiretrovirális terápiát.

A St. Vincent kórház hematológiai és csontvelő-transzplantációs osztályának igazgatója, Sam Milliken vezette kutatócsoport úgy véli: az őssejt-átültetésnek egyre nagyobb szerepe lesz a HIV kezelésében.

„Fontos megjegyezni, hogy ebben a fázisban a kezelés ilyen módja túl veszélyes a csak HIV-fertőzött betegek számára, ám a jövőben ott a lehetőség, hogy a vírus ellen hatásosan használjuk a transzplantációt” – hangsúlyozta Milliken a sydneyi konferencián.

A világon eddig egy pácienst gyógyítottak ki csontvelő-átültetéssel a szerzett immunhiányos betegségből, vagyis az AIDS-ből, 2007-2008-ban Berlinben.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.