Ciklon és anticiklon ütközik a kontinens fölött szerda estig

Európa északi felén ciklonok és frontjaik vonulnak nyugatról kelet felé, így többfelé, kiemelten Írországban, a Skandináv-félszigeten, Dániában, valamint a Kárpátoktól északkeletre és a Kárpát-medencében csapadékos az időjárás.

2023. július 18., 18:25

Szerző:

Eközben a mediterrán térségben továbbra is anticiklonális hatások az uralkodóak, ott lassanként fokozódik a hőség. A Földközi-tenger menti országokban már nem ritkák a 40 fok körüli csúcsértékek sem.

Szerda estig a Kárpát-medence időjárását előbb meleg nedves szállítószalag, majd hidegfront is alakítja, így szerdán többfelé várható zápor, zivatar kialakulása, és heves zivatarra is van esély.

Kedd estig túlnyomóan napos, gomolyfelhős időre számíthatunk, legfeljebb egy-egy futó záporra van esély. Késő este a Nyugat-Dunántúlon már lehet néhol zápor, esetleg egy-egy zivatar is, majd hajnaltól várhatóan két hullámban kell nagyobb számban, összességében többfelé is záporokra, zivatarokra számítani: hajnaltól délelőttig, majd délutántól. Mindkét hullámban van esély heves zivatarra!

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk tehát többórás napsütéssel. A nyugatias szél szerdán napközben már nagyobb területen is megélénkül, de zivatarok körül viharos vagy erősen viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 17 és 23 fok között alakul, de az északi völgyekben kissé hűvösebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 28 és 35 fok között valószínű.

(Kiemelt kép: viharos ég Budapest fölött. Forrás: 168.hu)