Búbosbanka boom zajlik a Körösök mentén

Idén a költések jól sikerültek, szépen szaporodott az állomány. A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva szinte mindenütt találkozhatunk búbosbankákkal.

2023. augusztus 10., 14:01

Szerző:

A Kis-Sárréten az előző évekhez képest megnövekedett számukat jelzi, hogy a fiatalokkal repülő szülők látványa szinte mindennapos a fészkelésre alkalmas élőhelyeken. Leggyakrabban állattartótelepek környékén találkozhatunk velük, ez a táplálkozásukból is adódik. A trágyán előforduló rovarok, férgek keresgélése közben gyakran tartózkodnak a talajon, ilyenkor nem is olyan szembetűnőek, de felrepülésük után lepkeszerűen hullámzó röptükről és különleges tollbóbitájukról egyből felismerhetők ezek a rigónál kicsivel nagyobb, tarka tollruhájú madarak – írja a Körös-Maros Nemzeti Park weboldalukon.

A mezőgazdaság intenzívvé válása kedvezőtlenül hatott az állomány nagyságára, de a Körös-Maros Nemzeti Park területén lévő mozaikos mezőgazdasági területek, legelők, élőhely-rekonstrukciók pozitív hatással vannak a faj egyedszámának növekedésére.

A Maros-ártérben és a Csanádi pusztákon is sok a búbosbanka. Érdekesség, hogy az idén Igazgatóságuk bökényi irodájának tetején is költött egy pár.

 (Kép forrása: Wikimedia Commons / Pierre-Marie Epiney)

(Kiemelt képünk: Búbos banka (Upupa epops), táplálkozik egy száraz kőfalban lévő fészekben az elzászi szőlőhegyen, Haut-Rhin, Franciaország. Bruno Mathieu / Biosphoto / Biosphoto via AFP)