Botrány Csehországban: halálra ítélhetnék a fogyatékkal született gyermekeket

Amennyiben teljesen nyilvánvaló, hogy egy anyának egészségkárosult, fogyatékos gyermeke született, a törvénynek engedélyeznie kellene, hogy az orvosok a szülők engedélye nélkül az újszülött életének befejezéséről döntsenek – állítja Miroslav Mitlöhner, a Hradec Králové-i egyetem mellett működő szociális intézet igazgatója, a munkaügyi és népjóléti miniszter tudományos tanácsának tagja egy szaklapban megjelent írásában.

2014. június 22., 12:47

A cseh tudományos akadémia szaklapjának legújabb számában megjelent írás botrányt kavart szakmai körökben és kiváltotta a fogyatékkal élők nemzeti tanácsának felháborodását.

Václav Krása, a tanács elnöke felszólította Mihaele Marksová minisztert, hogy menessze a tudományos tanácsból Mitlöhnert.

Mitlöhner a szakma reagálása következtében pénteken felajánlotta lemondását, amelyet Josef Hynek, az egyetem rektora elfogadott – közölte Ondrej Tikovsky, az egyetem szóvivője.

Mitlöhner írásában a súlyos fogyatékkal születő, s egészségük helyreállítására remény nélkül lévő újszülöttek sorsának jogi és etikai aspektusait boncolgatta. A szerző szerint amennyiben ez a helyzet még a szülés előtt kiderül, az érintett nőt törvényi úton művi terhesség-megszakításra kellene kötelezni. Ha azonban egy ilyen gyermek megszületik, akkor az orvosnak joga kellene hogy legyen életének befejezésére, mégpedig a szülők megkérdezése nélkül.

A szerző azt állítja: ha a társadalomnak volt annyi ereje, hogy a nyilvánvaló egészségkárosodásoknál engedélyezze a terhesség művi megszakítását szülés előtt, akkor a súlyos betegen született csecsemőket sem kellene életben hagyni. Rámutatott: a „szörnyszülött lényeknél” már régóta felmerült, hogy valóban emberekről van-e szó, s hogyan kell őket kezelni. Úgy véli, azzal azonban komoly gond van, hogyan lehet meghatározni mi a „szörnyszülött” – számolt be róla az MTI.

Václav Krása szerint a 78 éves Mitlöhner írása „náci gondolkodásmódra” vall, és a 21. században elfogadhatatlan. Mitlöhner írását munkatársainak egy csoportja is nyilvánosan elítélte.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.