Bill Gates üzent egyet a vakcinaelleneseknek

Bill Gates szerint tragikus, ha az összeesküvés-elméletek megakadályozzák, hogy az emberek megkapják a COVID-19 vakcinát. Egy lejáratott elmélet szerint Gates arra használja az oltóanyagokat, hogy helymeghatározó mikrochipeket ültessen az emberekbe. Gates nevetségesnek és bizarrnak nevezte az összeesküvés-elméletet.

2022. május 17., 13:08

Szerző:

„Nem tudom, miért gondolják, hogy érdekel az emberek tartózkodási helyének ismerete - ezen még mindig nevetnem kell -, de ha ez visszatartja az embereket az oltások beadatásától, akkor az tragikus”

– mondta Gates a CNN Anderson Cooperrel készített pénteki interjújában.

Gates azt mondta Coopernek, hogy az összeesküvés-elméletek „szórakoztatóak, ha kattintgatni kell”, és hogy az emberek talán könnyebben hisznek az „egyszerű magyarázatoknak”, például annak az állításnak, hogy az oltóanyagokat csak a profit érdekében hozták létre, mint hogy megértsék a COVID-19 vakcinák gyors kifejlesztése mögött álló bonyolult tudományt.

Az összeesküvés-elméletek és az oltásellenesek továbbra is hamis információkat terjesztenek a COVID-19 vakcinákról. A kifejlesztésük első napjaiban a vakcinákkal kapcsolatos megalapozatlan állítások, többek között az, hogy Gates arra fogja használni őket, hogy helymeghatározó mikrochipeket ültessenek be az emberekbe, sok amerikaiban heves oltóanyag-ellenérzést váltottak ki.

„Milliárdokat adtunk a vakcinákra, és milliók életét mentettük meg. Ha ezt megfordítjuk, és azt mondjuk, hogy nem, mi csak pénzt akarunk keresni a vakcinákból, nem pedig életeket menteni, akkor ez egy népszerű összeesküvés-elmélet”

– mondta.

Bár az Egyesült Államokban csökkent az oltási bizonytalanság, Gates szerint az USA-ban „még mindig alacsonyabb a teljes oltási arány, mint sok más országban”, és az országnak ki kell találnia, hogyan érheti el azokat az embereket, akik még mindig szkeptikusak.

(Kiemelt képünk: Fotó: NurPhoto via AFP - Nurphoto | Indraneel Chowdhury)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.