Beleolvashatunk III. György király személyes dokumentumaiba

Digitalizálták és elérhetővé tették az interneten a mai napig vitatott megítélésű brit király személyes dokumentumait, köztük kéziratát, amelyben részletezte, miért mondott le a trónról, valamint a feleségével, Zsófia Sarolta brit királynéval váltott személyes hangvételű leveleit.

2017. január 31., 06:27

A tintafoltos és javításokkal teli levelet, amelyet 1783-ban, az amerikai függetlenségi háborút követő politikai válság időszakában vetett papírra az uralkodó, most láthatja először a nagyközönség.

„Ezért úgy határoztam, hogy lemondok a koronáról és a hozzá tartozó összes hatalmamról legidősebb fiam és jogos örökösöm, a walesi herceg javára” – írta az 1760 és 1820 között uralkodó György király, ám a levelet soha nem küldte el.

A levél csupán egyike annak a brit királyi levéltárban őrzött mintegy 350 ezer György-korabeli iratnak, amelyek digitalizált változatát immár mindenki tanulmányozhatja.

A dokumentumok között szerepelnek az uralkodó és felesége, Zsófia Sarolta brit királyné személyes levelei, a király és a kormány levélváltásai az amerikai függetlenségi háború idejéről, valamint György apjának királyi útmutatója.

III. György majdnem hatvan évig uralkodott, tovább, mint előtte bármely angol király, a trónon azóta csak Viktória és az 1952-től máig is uralkodó II. Erzsébet ült hosszabb ideig.

A királyt 1788-tól súlyosbodó rosszulléti rohamok gyötörték, amelyek végül képtelenné tették feladatainak ellátására. Életéről 1994-ben készült film György király címmel.

A brit trón jelenlegi várományosa, Károly herceg szerint igazságtalan dolog úgy emlékezni III. Györgyre, mint elmeháborodott uralkodóra, aki elvesztette Amerikát, amikor valójában ő Nagy-Britannia egyik legkötelességtudóbb, legműveltebb királya volt, ugyanakkor őt értették meg a legkevésbé. (MTI)