Így befolyásolja a halálozási rátát a maszkviselés

Kiderült, hogyan befolyásolja a halálozások számát a maszkhasználat. 

2021. december 16., 17:23

Szerző:

Új tanulmány szerint a maszktörvények hozzájárulnak a COVID-19 halálesetek számának csökkenéséhez – írja az EurekAlert az American Journal of Preventive Medicine című szakfolyóiratban megjelent kutatás nyomán.  

A kutatás megállapította, hogy

az arcmaszkokra vonatkozó előírásokat nem alkalmazó országokban jelentősen magasabb volt az egymillió főre jutó koronavírus okozta halálozás, mint a maszkokra vonatkozó előírásokat bevezető országokban.

A nemzeti arcmaszktörvények hatását a kutatás 44 országban vizsgálta, melyeknek lakossága az egymilliárd főhöz közelít. Megállapították, hogy idővel a COVID-19-hez kapcsolódó halálesetek növekedése jelentősen lassabb volt azokban az országokban, amelyek maszktörvényeket vezettek be, mint azokban, amelyek nem.

„Míg ezt megelőzően több tanulmány is vizsgálta a maszkok hatását a koronavírusos esetekre nézve, kevesebb tanulmány fókuszált arra, hogy a maszkok viselése csökkentheti-e a COVID-19-es halálesetek számát és egyetlen tanulmány sem vizsgálta az adatokat több országra vonatkozóan”

– mondta a vizsgálatot vezető Dr. Sahar Motallebi.

Az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának Human Development Indexe szerint a várható élettartam, az oktatás és az életszínvonal tekintetében az 50 legjobb országot választották az összehasonlíthatóság és a szelekciós torzítás esélyének csökkentése érdekében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)