Bedobta a törülközőt a Mininova

Az előzetes tartalomszűrésen átesett fájlok kivételével minden torrentet eltávolít a legnagyobb megosztóoldal. A Mininova azután szánta rá magát erre a lépésre, hogy elveszített egy pert a holland jogvédő szervezettel szemben, ezért el kell távolítania minden jogsértő tartalmat.

2009. november 30., 06:02

A Mininova lépése, hogy keresőjéből eltávolítja a jogsértő torrenteket, egy öt éve kezdődött időszak végét jelzi.

2004 decemberében a Suprnova nevű, szlovéniai központtal működtetett megosztóoldal bezárása után több tucatnyi új szájt kezdte meg működését, hogy betöltsék a hirtelen támadt űrt. Ezek közül a Mininova lett a legsikeresebb.

Az oldalt öt holland egyetemista alapította még 2005 első hónapjaiban, röviddel azután, hogy a Suprnovánál lehúzták a rolót. A Mininova eredetileg hobbi-oldalnak indult, amelyet számítógépzseni tizenévesek építgettek, de az évek múltával olyan sikeres üzletté fejlődött, hogy dollármilliókat hozott az alapítók konyhájára.


A holland jogvédő szervezet azonban idén tavasszal bíróságra vitte a Miniova ügyét. Az ítélet kimondta: az oldal üzemeltetői közvetlenül nem felelősek a felhasználók által egymás között megosztott tartalomért, ugyanakkor elrendelte a szerzői jogot sértő torrentek eltávolítását. Ennek elmulasztása esetén a bíróság ötmillió eurós bírságot helyezett kilátásba.

A három hónapos türelmi idő lejárt, így az oldalon november 26-tól csak olyan torrent-fájlokra bukkanhat a netes közönség, amelyeket a Mininova tartalommegosztó-platformján keresztül töltöttek fel.

Az utóbbi hónapokban a Mininova számos szűrőtechnikát tesztelt működés közben, de egyik sem bizonyult száz százalékig kielégítőnek. „Nagyon szomorú, hogy arra kényszerítenek minket: tegyük meg ezt a lépést, de nem látunk más megoldást,” nyilatkozta az esettel kapcsolatban a Mininova egyik társalapítója a torrentfreak.com-nak

Hozzátetette: cégük még nem döntötte el, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen. Jelenleg úgy tűnik, csak egy sikeres fellebbviteli eljárás tenné lehetővé, hogy a Mininova a korábbi keretek között működjön tovább. A társalapító hezitálása jelzi: nem biztos, hogy jogilag kivitelezhetőnek látják a fellebbezést.

Egy biztos: a Mininova tartalomszűrésre történő átállása mindenképpen nagy hatással lesz a fájlcserélő közösségre. Valószínűnek tűnik, hogy felhasználóinak milliói kényszerülnek „új otthon” után nézni.

A Mininova rendelkezett a legnagyobb, közel egymillió tételt számláló, felhasználói által feltöltött torrent-gyűjteménnyel. A tartalomszűrésre történő átállás előtti 30 napban a szájt 175 820 430 látogatója közel egymilliárd oldalletöltést produkált.